OM gaat op velgenreiniger jagen

Handelaren die via internet de drugsgrondstof GBL aanbieden zijn daarmee gestopt. Dat schrijft het landelijk parket maandag in een persbericht. Volgens het landelijk parket is er 'een indringende waarschuwing van het Openbaar Ministerie en de politie' uitgegaan. Vrijwel alle grote online aanbieders van GBL hebben hun handel inmiddels gestaakt. Eén website blijft ondanks de waarschuwing GBL verkopen. Naar deze webwinkel wordt nu strafrechtelijk onderzoek ingesteld.

Velgenreiniger

GBL (gamma-butyrolacton) wordt ook wel velgen-reiniger genoemd en is de belangrijkste grondstof voor de populaire drug GHB. Deze drug is vorig jaar op lijst I van de Opiumwet geplaatst en daarmee formeel tot harddrug bestempeld. Daardoor is het mogelijk geworden handel in de grondstof GBL aan te pakken. Handelaren in deze grondstof lopen het risico zich schuldig te maken aan strafbare voorbereidingshandelingen voor de productie van GHB. Hier staat een gevangenisstraf op van maximaal zes jaar.

Handel

Een GBL-handelaar uit Roden staat dinsdag terecht voor de rechtbank in Assen. De 36-jarige man is in september 2012 aangehouden vanwege de handel in GBL. Bij zijn aanhouding legde de politie beslag op 42.000 liter van de vloeibare drugsgrondstof. In januari dit jaar is de verdachte opnieuw aangehouden, omdat hij zijn handel gewoon voortzette. Daarbij werd nog eens 5200 liter GBL in beslag genomen. Deze handelaar zit nog altijd in voorlopige hechtenis. Hij wordt verdacht van strafbare voorbereidingshandelingen voor de productie van harddrugs, valsheid in geschrift en witwassen.

Prijzen omhoog

Het OM en de politie hebben begin september 22 webwinkels die handelden in GBL, gewezen op het risico van strafrechtelijke vervolging. Sindsdien zijn 21 van de websites gestopt met de handel in GBL. Volgens het OM is de prijs van een liter GHB de afgelopen maanden met tientallen procenten is gestegen door de beperktere beschikbaarheid van de grondstof GBL. 

De maatregel en de prijsstijging maken het aantrekkelijk voor criminele groepen in GBL en GHB te gaan handelen. In bijvoorbeeld Duitsland is GBL gewoon online en in de winkel verkrijgbaar.