OM gaat Rico de Chileen vervolgen voor liquidaties

Het Openbaar Ministerie wil Richard “Rico” R. (45) gaan vervolgen voor het opdracht geven voor liquidaties, welke dat zijn is nog niet bekend. Woensdagmorgen was er in de beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp een pro forma-zitting in zijn zaak.

Chili

Tot nu toe was de verdenking tegen Rico alleen deelname aan een criminele organisatie die in cocaïne handelde, witwaste, en wapens voorhanden had. Op die basis was R. ook door Chili uitgeleverd. Voor een uitbreiding van de tenlastelegging met uitlokking moord is toestemming nodig van de Chileense autoriteiten en dat kan wel een half jaar duren. Daarom overweegt het Openbaar Ministerie Rico in een separate strafzaak voor liquidaties te vervolgen.

Taghi

Op een zitting in december las de officier van justitie voor uit pgp-gsprekken tussen Rico en de voortvluchtige Ridouan Taghi waarin zij samen spraken over onder meer de moord op Samir Erraghib en een aanslag op Mustapha F.. Maar, volgens justitie wordt Rico juist niet verdacht van die (en andere toen besproken moorden, waarmee Taghi kennelijk wel in verband wordt gebracht).

Martha

Er zijn nu vele pgp-berichten in onderzoek die stammen van vele jaren geleden en zijn verzonden door personen die zeker (Gwenette Martha, Samir “Scarface” B.) of waarschijnlijk dood zijn (de in 2014 verdwenen “Ziggy” Himmich). De advocaat van Rico wil die allemaal lezen, het Openbaar Ministerie verzet zich daartegen. Van Ziggy is gezegd dat hij betrokken was bij de moord op Samir, zijn Braziliaanse vriendin Luana werd in 2015 vermoord.

Er wordt in de pgp-berichten die in onderzoek zijn ook gesproken over de in 2013 in Marbella vermoorde Frank Scharrenberg (43), die een bekende was van zowel Gwenette Martha als Samir “Scarface”.

Imperiale

De Amsterdamse crimineel Mink Kok, die in Libanon woont, zou op gespannen voet hebben gestaan met Rico. Er loopt ook nog een onderzoek naar de mogelijk in Dubai verblijvende Italiaan Raffaele Imperiale (dat is de man die twee schilderijen van Vincent van Gogh overgaf aan de autoriteiten). Hij had contacten met Rico.

Zowel de advocaat van Rico als het Openbaar Ministerie willen dat Mink Kok en Mustapha F. worden gehoord. Ook Naoufal “Noffel” F. zou moeten worden gehoord. Noffel wordt door justitie gerekend tot het kamp van Taghi.

In mei is er weer een pro forma-zitting in de zaak.