Mogelijk onderzoek Holleeder liquidaties

Het bestaan van een belastende verklaring van Peter la S. over Willem Holleeder, die maandag naar buiten is gekomen, zal mogelijk leiden tot een vervolgonderzoek naar de rol van Holleeder bij meerdere liquidaties. Dat heeft de Amsterdamse persofficier van justitie aan Het Parool gezegd. Het Openbaar Ministerie zal Willem Holleeder niet binnen het lopende Passageproces voor de rechter brengen.

 

 

Persofficier Alexandra Oswald zei dat Holleeder nu wordt verdacht van betrokkenheid bij de moorden op Thomas van der Bijl en Kees Houtman. Maar er is nog geen concrete strafvervolging van Holleeder. De naam van Holleeder valt ook in het onderdeel ‘criminele organisatie’ op de aanklacht tegen een aantal verdachten in het lopende Passageproces.

Willem Holleeder heeft eind januari 2012 zijn negenjarige straf uitgezeten in de afpersingszaak waarvoor hij is veroordeeld.   

Vandaag werd bekend dat de kroongetuige Peter la S. in 2006 bij de Criminele Inlichtingeneenheid (CIE) een verklaring heeft afgelegd over Willem Holleeder.

La S. wilde dat de verklaring tot nader order in de kluis bleef. Nu zei hij ‘de tijd rijp te achten’.

De zaaksofficieren hebben direct na de onthulling van La S. overlegd met de betrokken CIE-officier. De verklaring van de kroongetuige over Holleeder zal binnen enkele dagen worden toegevoegd aan het Passagedossier.

Zie Het Parool.