OM: Geen poging moord tattoo-zaak

Het Openbaar Ministerie in Dordrecht heeft donderdag de aanklacht van poging tot moord op de bekende oplichter Steve van Dalen veranderd in zware mishandeling in vereniging. De vier verdachten, allen uit Gelderland, zouden betrokken zijn bij de zware mishandeling van het slachtoffer, omdat Steve een van de verdachten, een 44-jarige mede-eigenaresse van een tattooshop in Nijmegen, zou hebben bestolen van een auto en persoonlijke spullen.

 

Steve van Dalen raakt eind 2011 bevriend met de eigenaren, een 44-jarige vrouw uit Elst en een 26-jarige man uit Druten, van de tattooshop in Nijmegen. Voor Steve betekent die vriendschap niet meer dan aanpappen en oplichten. Hij steelt de auto van de eigenaren en neemt onder meer tattoo-spullen en geld mee.

De eigenaren gaan in oktober 2011 samen met twee mannen uit Nijmegen en Beuningen de auto terughalen bij Steve. Ze zijn hem op het spoor en treffen hem op een parkeerplaats in Schelluinen. Daar gaat het volledig mis. Steve van Dalen wordt zwaar mishandeld. De politie vindt hem zwaargewond in een bestelbusje.

De aanklacht tegen de vier verdachten was poging tot moord, maar de officier van Justitie gelooft het verhaal als ze zeggen dat het vooraf niet de bedoeling was om het slachtoffer zo toe te takelen. Hen wordt nu zware mishandeling in vereniging ten laste gelegd. De eis van het OM is dan ook 10 maanden celstraf. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak. 

Steve van Dalen is al een aantal keer hoofdpersoon geweest in het tv-programma TROS Opgelicht?! Hij laat al jaren een spoor van ellende achter zich. Een korte zoektocht op het internet levert veel reacties en berichten op van mensen die gedupeerd zijn door hem. Hij zou mensen hebben opgelicht in de paardenwereld, betaalde hotelrekeningen niet en hij ‘leende’ auto’s om ze vervolgens niet meer terug te brengen.

Opgelicht?! besteedde onder meer al in 2003 en 2004 twee uitzendingen aan Steve. Volgens het tv-programma wordt de oplichter ook meerder malen opgepakt door de politie, maar dat heeft hem er dus niet van weerhouden om door te gaan met zijn praktijken.