OM: geen verdere straf voor Jocic junior

Het Openbaar Ministerie heeft geen verdere straf geëist tegen Nikolai (22), zoon van de beruchte Joegomaffia­baas Sreten Jocic (foto). Hij werd verdacht van poging tot doodslag en heeft daarvoor 27 dagen in voorarrest gezeten. Jocic junior zou in mei 2014 met een mes hebben gestoken in de richting van twee mannen en een vrouw in een flat in Diemen.

Er was ruzie ontstaan nadat Jocic met een vriend naar de woning van diens (ex-)vriendin was gegaan. In de flat van de vrouw bevonden zich ook twee neven van de vrouw. In het handgemeen dat volgde werd de vriend van Jocic van tweehoog over het balkon gegooid. Hij kwam op zijn hoofd terecht en overleefde ternauwernood. Bij de vriend werd een ingeklapt mes aangetroffen. Jocic had geen (steek)wapens bij zich. Aldus Het Parool.

Gezien het tijdsverloop van de rechtsgang en de omstandigheden tijdens het incident vindt het OM het niet meer nodig dat Jocic een langere celstraf krijgt dan zijn voorarrest. Dat bleek tijdens een rechtszitting vrijdag in Amsterdam.

Kogels

In 2015, een jaar na de vechtpartij in Diemen, was Jocic betrokken bij een schietincident. Hij werd op de Erasmusgracht in Amsterdam belaagd door een groepje mannen, die gewapend waren met messen en ijzeren staven. Jocic trok zijn wapen en schoot vier keer: twee keer in de grond, twee keer in de lucht. De kogels belandden onder andere in een koffer van een buurtbewoner die net terug van vakantie kwam en in verschillende woningen. De 29-jarige ­Marokkaanse crimineel Othmane T. uit de aanstormende groep werd in zijn nek geraakt. Dat hij overleefde was puur geluk.

Noodweer

Jocic beriep zich op noodweer. ‘Ik was in paniek, maar ben er trots op dat ik in de grond en in de lucht heb geschoten. 90 procent van de mensen had gericht geschoten,’ zei Jocic volgens Het Parool tegen de rechters. De rechtbank honoreerde het verweer van de verdachte en legde een half jaar celstraf op voor verboden wapenbezit.

Vader

Sreten Jocic, de vader van Nikolai, is een bekende crimineel van Servische afkomst die actief was in Nederland. In 1992 werd hij veroordeeld tot drie jaar cel voor het schieten op een agent. Ook werd hij verdacht van de moorden op John Mieremet en Sam Klepper, maar daarvoor is nooit bewijs gevonden. Jocic werd ook beschuldigd van het voorbereiden van een aanslag op officier van justitie Koos Plooij. Uiteindelijk vertrok Jocic sr in 2008 via Duitsland weer naar Servië. Daar werd hij uiteindelijk veroordeeld tot vijftien jaar voor een dubbele moord.

Sreten Jocic staat op nummer 56 van de Crime Top 100.