OM: geen twijfel over aandeel Holleeder bij moord Endstra

Het Openbaar Ministerie betoogde donderdag in de rechtbankbunker in Amsterdam-Osdorp dat juist Willem Holleeder de man is die vastgoedhandelaar Willem Endstra naar het leven stond en hem in 2004 liet vermoorden. Hij stuurde ‘moordcommando’s’ aan, aldus justitie.

Door Wim van de Pol

Waar Holleeder’s advocaten vorige week betoogden dat Holleeder’s voorlopige hechtenis kan worden opgeheven omdat er vele mensen Endstra naar het leven stonden, en er geen bewijs is,  houden de officieren van justitie voet bij stuk: het moet Holleeder zijn geweest.

Belangrijk element in hun betoog is dat Holleeder samenwerkte in een een driemanschap met Stanley Hillis en Dino Soerel. Hillis werd doodgeschoten in 2011, Dino Soerel zit een levenslange straf uit omdat het gerechtshof oordeelde dat Soerel met Holleeder en Soerel deelnam aan een criminele organisatie die moorden liet plegen.

Holleeder wilde Endstra dood hebben omdat Endstra met de politie in gesprek was en omdat hij zou kunnen getuigen dat Holleeder hem afperste, aldus justitie.

Mieremet?

De advocaten benadrukten vorige week dat juist crimineel John Mieremet Endstra aantoonbaar afperste en naast Mieremet ook anderen motieven hadden om Endstra wat aan de doen. De officieren van justitie vroegen de rechtbank dit betoog over historische criminele verwikkelingen als niet relevant terzijde te leggen. Justitie ziet nu eenmaal een uitputtende serie bewijzen dat Holleeder de uitlokker van de moord op Endstra is. Zo hebben veel getuigen verteld te denken, gehoord te hebben of te weten dat Holleeder de moord liet plegen.

Gerechtshof

De officieren zien zich gesteund door de uitspraak van het gerechtshof in de zaak van Dino Soerel over het driemanschap Holleeder-Soerel-Hillis. Dat was een pikant arrest omdat het gerechtshof erin al een voorschot nam op de schuld van Holleeder als medepleger van moorden, waar hij momenteel pas voor terechtstaat.

Ook opvallend is dat Dino Soerel de moord op Endstra nooit ten laste is gelegd, terwijl hij nu dan wel als lid van een dodelijk driemanschap als “bewijs” tegen Holleeder als moordenaar van Endstra naar voren wordt gebracht. Officier van justitie Lars Stempher schilderde Soerel donderdag af als de man die Endstra ten kantore van toenmalig advocaat Bram Moszkowicz een vuurwapen in de buik zou hebben geduwd en hebben bedreigd met de dood.

Schutters

Soerel’s naam valt ook in de verhalen van de overleden kroongetuige Hidir Korkmaz. Uit diens verhalen en uit andere zinsnedes uit verklaringen uit het dossier van de vrijgesproken schutters destilleert het Openbaar Ministerie ook een gezamenlijke rol bij het moorden van Soerel en Holleeder. De suggestie van Korkmaz is dat de vermeende uitvoerders de opdracht voor de moord op Endstra van Holleeder/Soerel zouden hebben gehad (‘zij zijn één’). Holleeder, Soerel en Hillis stuurden ‘moordcommando’s’ aan, volgens de officieren van justitie.

De vermeende uitvoerders van de moord op Endstra zijn door de rechtbank vrijgesproken mede omdat Korkmaz niet betrouwbaar werd gedacht. De zaak loopt nu in hoger beroep.

De volgende zitting in het Holleeder-proces is op 1 oktober. Dan komt Willem Holleeder zelf weer aan het woord en neemt de rechtbank een beslissing over het opheffingsverzoek van de advocaten. In de weken daarna komen de moorden op Kees Houtman en Thomas van der Bijl aan de orde.

Meer over de moorden waarvan Holleeder wordt verdacht in het boek De Liquidatie Dossiers.

Meer bij Het Parool.

Zie voorgaande verslagen:

Zo koos Willem Endstra voor John Mieremet (#1)

Zo koos Willem Endstra voor John Mieremet (#2)

Mink Kok: ‘Stanley was de kwaaie genius’

Ik heb geen zin ergens in gehengeld te worden’

Astrid: Willem had platte officier van justitie (UPDATE)

De tactische move van Holleeders advocaten

De Vries legt aantekeningen over aan rechtbank (VIDEO)

Willem: ‘Nul reden om Cor dood te schieten’

Astrid: Dino liet met raketwerper schieten

Heineken-losgeld blijft een gevoelige kwestie

Verhalen uit de map van Peter de Vries

De Vries nam gesprek Holleeder vanuit EBI op (UPDATE2)

De Vries bood andere kijk op onderwereldmoorden (UPDATE2)

Astrid Holleeder leverde nog 16 nieuwe opnames

De Allesweter: een lang leven in de onderwereld (UPDATE)

Astrid Holleeder bestrijdt conclusies van de FIOD

Astrid: ‘Jesse Remmers en Sjaak B. deden Cor’ (UPDATE3)

Sonja Holleeder pleegde ‘nieuwe’ strafbare feiten

Wat is Goudsnip vergeleken met zes moorden?

Verrassende onthullingen door Astrid Holleeder (UPDATE)

Holleeder krijgt eigen gescheld en gedreig te horen

Sonja: ‘ik moest normaal blijven doen’

Sonja Holleeder sloot in 2017 tweede deal met OM

Eerste verhoor Sonja: kalm en oppervlakkig

Holleeder: Klepper achter aanslag Van Essen

Holleeder: de oorlog met de Joegoslaven

Holleeder: zussen provoceerden bij opnames

‘Astrid en Hakkelaar wilden erfenis Van Hout’

Holleeder: ‘Endstra was niet te begrijpen’

Hierom praat Holleeder over het Heineken-geld

Holleeder: ik had 8 miljoen bij Endstra ingelegd

Holleeder: ‘Astrid zei je moet Cor voor zijn’

Holleeder noemde de naam van de Allesweter niet