OM: geplande moord op Savannah Dekker

In een besloten zitting voor de rechtbank in Utrecht heeft de officier van justitie dinsdag twee jaar jeugddetentie en oplegging van de PIJ-maatregel – jeugd-tbs  – geëist tegen de nu 17-jarige Angelo S. uit Den Bosch. Justitie vindt dat hij het doden van Savannah Dekker (14) tevoren heeft gepland.

Chatgroep

Savannah werd zondagochtend 4 juni 2017 door een wandelaar dood aangetroffen in een sloot in haar woonplaats Bunschoten. Ze werd sinds donderdag 1 juni al vermist. Die donderdag bleek zij een afspraakje te hebben gehad met de toen 16-jarige Angelo die zij via een chatgroep had leren kennen. De jongen werd de nacht na de vondst van het lichaam aangehouden.

Samen

Camerabeelden, dna-sporen op een frisdankblikje en chatgesprekken tonen aan dat verdachte donderdag 1 juni met het slachtoffer samen was vlak bij de plek waar het lichaam is gevonden. Ook is gefilmd dat hij kort na de ontmoeting wegrijdt op de fiets van Savannah. Bij een huiszoeking zijn in zijn slaapkamer bovendien spullen van het slachtoffer gevonden die zij op de dag van haar verdwijning bij zich had.

Trappers

Kort na 1 juni voerde de jongen volgens het Openbaar Ministerie nog diverse verdachte handelingen uit. Zo wiste hij chatgesprekken met Savannah, paste hij social media accounts aan en construeerde hij met een vriendin een vals alibi voor de bewuste donderdag. Op de trappers van de fiets waarop de verdachte is weggereden en op zijn kleding zijn modder- en watersporen aangetroffen die volgens deskundigen van het Nederlands Forensisch Laboratorium (NFI) gelinkt kunnen worden aan de specifieke sloot waarin het slachtoffer gevonden is.

Doodsoorzaak

Hoewel de doodsoorzaak van het meisje niet met zekerheid kan worden vastgesteld, kan het volgens de officier van justitie gelet op de bevindingen niet anders dan dat de verdachte verantwoordelijk is voor haar dood. Om tot deze conclusie te komen, zijn ook andere scenario’s zoals zelfdoding of de betrokkenheid van een derde persoon onderzocht. De verdachte ontkent ook maar iets met de dood van Savannah te maken te hebben, maar heeft voor de genoemde uitkomsten van het politieonderzoek geen verklaring gegeven.

Moord

De online communicatie van verdachte heeft de recherche uitgebreid geanalyseerd. Daaruit leidt de officier van justitie af dat Angelo S. al vóór 1 juni van plan was Savannah iets aan te doen. De officier van justitie concludeert daarom dat er sprake is geweest van voorbedachte rade en acht daarmee moord bewezen.

De geëiste twee jaar jeugddetentie is de maximumstraf die binnen het jeugdrecht opgelegd kan worden aan zestienjarigen. De PIJ-maatregel ziet toe op een behandeling van minderjarigen in een gesloten setting. Bij S. zijn stoornissen geconstateerd die een dergelijke behandeling noodzakelijk maken, vinden deskundigen.

Eerdere berichten:

Verdachte moord Savannah voor de rechter

‘Doodsoorzaak Savannah blijft onduidelijk’

Eis: 1 jaar jeugddetentie en jeugd-tbs in zaak Romy

Angelo verdacht van moord op Savannah