OM geeft geen uitsluitsel over Holleeder

Het Openbaar Ministerie wil niet zeggen of Willem Holleeder wordt vervolgd en voor welke liquidaties dat zal zijn, ondanks dat de rechtbank daarop sterk heeft aangedrongen. Het enige dat de officieren justitie kwijt willen is dat er aanwijzingen zijn dat Holleeder met Soerel een criminele organisatie vormde en dat uit de onderzoeksgegevens een beeld is ontstaan. Overigens houdt het OM ook nog de mogelijkheid open dat Soerel nog voor andere moorden wordt vervolgd. ‘Waarom zegt u nu niet dat Soerel lid was van een criminele organisatie en dat hij die en die en die moorden heeft laten plegen,’ vroeg de voorzitter.

‘Wat wij denken te hebben gevonden staat in het dossier,’ antwoordde officier van justitie. Maar het dossier van bijna 100.000 pagina’s is wat dit betreft vaag.

De rechtbank zei dat de verdenkingen wel concreter zouden moeten worden omdat verdediging en rechtbank de kans moeten krijgen eventuele nieuwe ten laste gelegde moorden moet kunnen onderzoeken.

Het OM hamerde erop dat er vooral bewijs ligt tegen Soerel als het gaat om het ‘bestaan’ van een criminele moord-organisatie, maar dat het ‘niet is gericht op  specifieke moorden.’

Tegen Willem Holleeder zijn wel concrete verdenkingen, met name door de verklaring van de anonieme getuige Q5. Die zegt dat Soerel en Holleeder verantwoordelijk zijn voor de moorden op Evert Hingst, John Mieremet, Thomas van der Bijl en Kees Houtman. 

Maar of Soerel nog apart zal worden vervolgd voor de moord op Hingst en Mieremet, moeten we afwachten, blijkt uit de reactie van het OM. En dus ook of Holleeder voor die moorden zal worden gedagvaard, in een volgend Passage-proces.

Willem Holleeder zit nog een straf uit tot zeker januari 2012. Voordat hij op vrije voeten komt zal het Openbaar Ministerie hem in dat geval opnieuw willen aanhouden en vastzetten.

‘Ze weten dingen die wij niet weten’, vermoeden twee aanwezige advocaten. ‘Er lopen waarschijnlijk onderzoeken waar misschien informatie over Holleeder naar boven aan het komen is.’

Lees ook:

Rechtbank wil duidelijkheid over Holleeder-vraag