OM graaft lichaam oud-medewerker inlichtingendienst op

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft maandagochtend het lichaam van oud-MIVD’er Hans van de Ven (69) opgegraven. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) verricht alsnog onderzoek naar zijn doodsoorzaak. Dat schrijft het Algemeen Dagblad, dat zaterdag uitgebreid schreef over de zaak.

De recherche, het OM en het NFI waren maandagochtend ter plaatse op een begraafplaats in Amsterdam. Daar werd de kist met het lichaam van Hans van de Ven naar boven getakeld. Het opgraven van een overledene komt zelden voort. De burgemeester moet daar toestemming voor geven.

NFI

Het stoffelijk overschot van Hans van de Ven is direct na de opgraving overgebracht naar het NFI in Den Haag voor autopsie en het afnemen van monsters. Ook zou er worden gekeken naar sporen van gifstoffen.

Het Openbaar Ministerie wil volgens het AD geen commentaar geven op deze uitzonderlijke stap, maar meldt slechts onderzoek te doen ‘naar de doodsoorzaak van Hans van de Ven.’

Dood in bad

De oud-medewerker van de toenmalige militaire inlichtingendienst MIVD werd op 5 februari 2021 dood aangetroffen in een bad in zijn woning in Amstelveen. De schouwarts van de politie ging ervan uit dat hij een natuurlijke dood was gestorven. Dat blijkt inmiddels niet meer zeker te zijn.

Voortvluchtige oplichtster

Uit onderzoek van AD-journalist Koen Voskuil en oud-rechercheur Klaas Langendoen blijkt dat de vastgestelde sterfdatum van 4 februari 2021 niet kan kloppen. Van de Ven liet al na de ochtend van 29 januari niets meer van zichzelf horen. Op telefoons en laptops die in zijn woning werden gevonden is steunbewijs gevonden dat de oud-MIVD’er eerder dan 4 februari moet zijn overleden.

In zijn huis in Amstelveen bevond zich een voortvluchtige vrouw. Deze Annique Botermans (62) werd gezocht wegens oplichtingspraktijken en zit momenteel twee jaar celstraf uit voor oplichting.

Nabestaanden vertrouwden de situatie niet en startten een eigen onderzoek. Naar aanleiding daarvan heeft justitie recent alsnog het onderzoek naar de doodsoorzaak van Hans van de Ven heropend.