OM: groepsgeweld door Satudarah-leden op Rembrandtplein

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam vindt dat vier verdachten twee maanden de cel in moeten voor openlijke geweldpleging in Café Nasty op het Amsterdamse Rembrandplein. De advocaten vinden het een opgeklopte affaire over een oude zaak: de feiten zijn van 12 september 2016.

Satudarah

Van de vier verdachten was er donderdagochtend in de rechtbank maar één aanwezig, een man zonder strafblad die sindsdien ook niet meer met justitie in aanraking is geweest. Alle verdachten zijn op vrije voeten. Ze waren lid van de inmiddels verboden MC Satudarah of kenden mensen uit die kring.

De politie haalde indertijd voor de zaak Amsterdammer en oud-Satudarah-kopstuk Etous B. (44) met een arrestatieteam uit zijn huis. De recherche rekent hem tot de groep zware Amsterdamse “beroepscriminelen”.

De officier van justitie vindt het bewezen dat de vier deel uitmaakten van een intimiderende groep van een man of vijftien die rond 03.00 ’s nachts Nasty binnenliepen om daar als groep geweld te gaan plegen: ‘het was een storm van gericht geweld’.

Aanleiding was in zijn ogen dat Satudarah-leden verhaal kwamen halen nadat enige weken daarvoor enkele leden in Nasty waren geweigerd.

Liplezers

Bewijs voor geweldpleging is er te over, door opnames van acht camera’s en vele getuigen. Er vlogen barkrukken en kandelaars door de lucht. De portier kreeg een serie klappen. Het geweld duurde enkele minuten maar het personeel was doodsbang, volgens justitie. En Etous B. uitte volgens de officier van justitie doodsbedreigingen tegen de bedrijfsleider van het café. Dit laatste zou blijken uit camerabeelden en wordt ook gesteld door (sommige) liplezers van de recherche. Voor mishandeling en toebrengen van letsel zag de officier te weinig bewijs in het dossier.

Ontkend

De advocaten vinden dat de camerabeelden uitwijzen dat de geweldplegingen beperkt zijn gebleven. De strafeis is in hun ogen veel te hoog omdat normaal voor een dergelijke geweldpleging een werkstraf wordt geëist. Zij zien in de relatie met Satudarah de aanleiding voor de zware inzet van justitie, terwijl die MC inmiddels verboden is en niet meer bestaat. Er was wel “uitgaansgeweld” maar van gepland geweld was volgens hen geen sprake. Ze wezen er ook op dat de zaak al jaren oud is.

Advocaat Michel Heemskerk ziet voor de bedreiging door B. met de dood van de bedrijfsleider geen bewijs omdat de liplezers van de politie niet eenduidig zijn. Bovendien haalde hij aan dat de bedrijfsleider en ander personeel van Nasty hebben ontkend dat er bedreigingen zijn geuit.

Etous B. heeft een beperkt strafblad waarop wat oudere geweldsfeiten staan. Hij is recent veroordeeld tot enige maanden cel voor een geweldpleging in de Bells Club in Amstelveen, van 25 december 2016.

Uitspraak is over twee weken.