OM: grote fraude met uitzendarbeiders uit Letland

Bij aankomst op vliegveld Eindhoven zijn dinsdagmorgen door de FIOD een 48-jarige en een 42-jarige man aangehouden op verdenking van grootschalige fraude, witwassen en valsheid in geschrifte. De verdachten hebben een detacheringsbedrijf dat Letse arbeiders in Nederland aan het werk heeft.

Functioneel parket

De FIOD deed vandaag ook doorzoekingen in twee woningen, in de gemeente De Wolden, de gemeente Steenwijkerland en in vijf bedrijfspanden in Hoogeveen, Emmen, Assen, Appelscha en Groningen. Gelijktijdig werd op tien locaties in Letland gezocht. In totaal zijn in Nederland en Letland drie mannen en drie vrouwen aangehouden die worden verdacht van belastingfraude, witwassen en valsheid in geschrifte. Het onderzoek staat onder leiding van het functioneel parket.

BMW 740D

De verdachten hebben de Nederlandse en de Letse nationaliteit. Een Nederlander zal worden overbracht naar Nederland. In Nederland is beslag gelegd op twee woningen, vijf auto’s (onder meer een Jeep Wrangler, een BMW 740D, een Land Rover en een Mini Cooper) en 26 bankrekeningen. In Letland is beslag gelegd op vijf bankrekeningen. Ook zijn papieren computers met administratie in beslag genomen.

Sinds 2012

De FIOD is het onderzoek gestart na controle van de Belastingdienst bij het detacheringsbureau van de twee hoofdverdachten. Het vermoeden is dat sinds 2012 het detacheringsbureau arbeiders in Letland wierf en deze vervolgens als uitzendkracht uitleende aan ondernemingen in Nederland. De uren van deze Letten werden tegen regulier tarief aan de inleners gefactureerd. Het detacheringsbureau, verbonden aan de Bikkel Groep, verantwoordde de betaling van de Letten echter als een veel lagere onbelaste stagevergoeding in de loonadministratie, aldus het Openbaar Ministerie. Het detacheringsbureau zou van twee Letse ondernemingen valselijk opgemaakte facturen hebben ontvangen. Deze Letse rechtspersoon heeft voor zover nu bekend, voor ongeveer 1,7 miljoen euro onroerend goed aangekocht in Letland.

De Belastingdienst is minimaal 1 miljoen euro belastinginkomsten misgelopen, volgens berekening van het OM.