OM: grote handelaar in drugsgrondstoffen opgepakt (UPDATE)

De politie heeft maandagochtend in Eindhoven een 42-jarige man thuis van zijn bed gelicht en aangehouden op verdenking van grootschalige handel in grondstoffen voor synthetische drugs en witwassen. Zijn huis is doorzocht op geld, wapens, drugs en administratie.

Duitsland

Justitie ziet de man als een belangrijke speler in de synthetische drugs in Nederland. Er liepen twee grote onderzoeken op hem. De man wordt ervan verdacht in juli 2019 in een loods over de grens in het Duitse Noordrijn-Westfalen grondstoffen voor de productie van synthetische drugs in een bestelbus te hebben geladen en die te hebben gelost in de omgeving van Zaltbommel. De observatie was gedaan in een Duits onderzoek dat was gestart op 2 september 2019, naar een loods op een bedrijvencomplex in Noordrijn-Westfalen. Daar werd beslag gelegd op honderden vaten met grondstoffen voor de productie van synthetische drugs, zoals methylethylketon, ethylacetaat, aceton en zwavelzuur. Het onderzoek werd door Duitsland aan Nederland overgedragen.

Nederland

De man is ook als verdachte in beeld gekomen in een ander onderzoek, van het landelijk parket, dat al in 2018 op zitting is geweest. Het ging daar ook om transport en de invoer van precursoren. In deze strafzaak Bronxville zijn inmiddels al mensen veroordeeld.

De man uit Eindhoven is in februari 2018 gezien bij een levering van grondstoffen voor de productie van synthetische drugs. Hiervan werd 1500 kilo APAA (apaan) aangetroffen in een loods in Alphen aan de Rijn en 2525 kilo APAA in verschillende bestelbussen in Lunteren.

De politie heeft bij de doorzoeking van het huis in Eindhoven maandag beslag gelegd op chemicaliën (voor de productie van synthetische drugs), dure horloges, contante geldbedragen in diverse coupures waaronder één biljet van 500 euro, diverse gegevensdragers, verboden wapens en munitie.

De verdachte zit in beperkingen wat inhoudt dat hij geen contact met derden mag hebben op dat met zijn advocaat na. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.