OM: hacker liet op zijn rekening storten

De politie heeft woensdag een inval gedaan in de woning van een 47-jarige man uit Boxtel. Hij liet een bedrijf uit Jordanië de betaling van een grote transactie op zijn rekening storten, onder meer door e-mails te spoofen. Hij is momenteel voortvluchtig.

Hacken

Volgens het Openbaar Ministerie sloeg hij een slaatje uit een deal over vliegtuigonderdelen van een half miljoen.

Hij wordt verdacht van hacken, oplichting en het stelen van meer dan een half miljoen euro. Hij hackte twee bedrijven uit België en Jordanië. Hij opereerde niet alleen, aldus het OM, er zouden een twintigtal anderen bij betrokken zijn geweest. Zij worden verdacht van witwassen. De verdachte uit Boxtel had de buit naar hen overgemaakt.

De man raakte in 2015 op de hoogte van een komende transactie van vliegtuigonderdelen van een bedrijf in België naar Jordanië. De hacker onderschepte e-mails en kreeg toegang tot mailaccounts. Uiteindelijk paste hij de inhoud van bepaalde mails aan.

Rekeningnummer

Toen de transactie op handen was veranderde hij het rekeningnummer waarop het geld zou moeten worden gestort. Het bedrijf in Jordanië stelde wel vragen maar volgens het OM leidde de man het bedrijf op geraffineerde wijze om de tuin. Hij kreeg het geld op zijn rekening gestort.

De Belgen deden op zeker moment aangifte. Het spoor leidde toen al snel naar de verdachte. Vervolgens verzond de man een valse e-mail naar de politie, zogenaamd vanuit het Belgische bedrijf, met de strekking dat de aangifte zou worden ingetrokken. Maar hij was niet slim genoeg, aldus de politie, doordat hij die boodschappen verstuurde vanaf zijn eigen IP-adres in Boxtel.

In Boxtel zijn woensdagochtend op drie plaatsen invallen geweest. De politie heeft onder meer computers in beslag genomen.