OM in hoger beroep tegen Volkert van der Graaf

Het OM gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de kortgedingrechter in de zaak Volkert van der Graaf. De rechter bepaalde dat Van der Graaf zich niet door een psycholoog hoeft te laten begeleiden. 

Het OM wilde Van der Graaf door een psycholoog laten begeleiden n.a.v. de geruchtmakende co-productie van Crimesite en KRO Reporter in september vorig jaar. Minister van Justitie Ard van der Steur kondigde de begeleiding aan in een kamerbrief die hij schreef na een spervuur van vragen uit het parlement over de uitzending. Maar Volkert protesteerde tegen de maatregel bij de rechter en kreeg aanvankelijk gelijk.

Het OM vindt nu dat de rechter de bijzondere voorwaarden voor de voorwaardelijke invrijheidstelling van Van der Graaf te ‘restrictief’ heeft uitgelegd. Op 2 mei 2014 werd Volkert van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn, voorwaardelijk in vrijheid gesteld. Een van de voorwaarden van die in vrijheidstelling was dat hij zich moest laten begeleiden door een psycholoog of een psychiater. Doel van die begeleiding was het ‘coachen’ van Van der Graaf bij zijn re-integratie in de samenleving.

Vanaf 2014 is Van der Graaf begeleid door een psychiater. Die heeft op 10 maart 2015 de begeleiding beëindigd, omdat hij die niet langer noodzakelijk en/of zinvol vond. Hij achtte de (verplichte) begeleiding daarmee als afgerond. Omdat Volkert al door een psychiater is begeleid, kan hij volgens de rechter in het kort geding niet meer verplicht worden tot psychologische begeleiding.

Het OM is het dus niet met die beslissing eens en gaat in hoger beroep.

Hier een eerder artikel over de uitspraak van het kort geding in februari 2016.