OM: ‘Holleeder beraamde aanslag op zussen’

Volgens het Openbaar Ministerie beraamde Willem Holleeder in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught moordaanslagen op zijn zussen Astrid en Sonja en Peter R. de Vries. Een medegedetineerde heeft dat gezegd tegen rechercheurs. Het OM heeft een onderzoek geopend tegen Holleeder voor meermalen uitlokking van moord.

Door @Wim van de Pol

Een en ander zou zich hebben afgespeeld in de EBI waar Holleeder zat opgesloten op een afdeling met Liomar Winklaar en Edwin Valentina. De drie kookten onder meer met elkaar en spraken elkaar dagelijks gedurende driekwart jaar. Deze twee zitten lange gevangenisstraffen uit Nederland voor moorden op Curaçao. In december 2014 zijn ze na een ontsnappingspoging uit de gevangenis Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) overgeplaatst naar de EBI in Nederland.

No Limit Soldiers

Uit een telefoongesprek van één van de twee mannen uit Curaçao maakte de politie op dat een vriendin contact moest maken met iemand in opdracht van Holleeder. Een van hen werd overgeplaatst. Een ander vroeg overplaatsing aan omdat er ‘doden’ zouden kunnen vallen als hij nog langer met Holleeder op de afdeling zou vastzitten.

Maar dat was een smoes, denkt het Openbaar Ministerie, om afstand te creëren tussen hem en Holleeder. Bij het Openbaar Ministerie gingen ‘alarmbellen’ rinkelen, ook al omdat Holleeder zou hebben aangekondigd als hij eenmaal “binnen” zit zijn zusters zou gaan doden. En ook omdat de twee Curaçaose manen door het Openbaar Ministerie worden gerekend tot de criminele organisatie No Limit Soldiers (NLS).

Details

Lionel Winklaar, die veroordeeld is voor een dubbele moord, is door rechercheurs aangelopen zonder aankondiging vooraf. Aanvankelijk heeft hij gezegd niets te willen zeggen ‘over die man’ omdat: ‘dan kan ik ook in de problemen komen met die man’. Toch komt hij langzamerhand in verschillende gesprekken (die de politie kennelijk opneemt) met details over zijn contact met Holleeder:

Ik weet niet hoe ik moet uitleggen wat ik moet zeggen. Hebben wij mensen om iets voor hem te doen. Volgens mij is hij boos over zijn zus en zo. (…) We moeten iemand krijgen die iets voor hem kan doen toch, die iemand kan vermoorden, misschien zijn zussen of zo. (…) Hij wil ze gewoon dood. hij betaalt ons. Zo is het. (…) Geld is geen probleem. Hij wil dat wij gewoon mensen zoeken voor hem. (…) Toen hadden we een gesprek over NLS van Curaçao. Hij wilde weten wat ze betalen voor een moord op Curaçao.

Volgens de getuige vond Holleeder 75.000 euro ‘gewoon goed’. Dat zou hij in in het verleden zelf ook hebben betaald. Winklaar zei ook:

Volgens mij die tweeën. Volgens mij zijn twee. Weet je wat het ding is dat hij wil die mensen, die personen, die tegen hem heeft getuigd, speciaal voor zijn zussen die mensen heeft hij gezegd, om zo snel mogelijk, om te doen. (…) Ja dat ze vermoord worden. Heeft hij. Zo heeft hij gezegd.

De Vries

Astrid, Sonja, Sandra den Hartog en Peter R. de Vries moesten dood van Holleeder zei Winklaar. Hij zou een 06-nummer moeten bellen van iemand buiten en die zou alles regelen. ‘Daarna moet ik iemand anders in contact brengen met de nummer.’

Terugreis naar Curaçao

De rechercheurs willen het 06-nummer hebben maar dat geeft de getuige alleen als hij naar Curaçao mag. Uiteindelijk geeft Winklaar wel een telefoonnummer aan de politie, maar het is een nummer dat niet in gebruik is.

Advocaat Stijn Franken vindt de beschuldiging over de moordopdrachten zeer ongeloofwaardig omdat het enkel en alleen is gebaseerd op Winklaar. Valentina wilde niets zeggen. Franken stelt dat Winklaar zijn verhaal wilde verkopen in ruil voor een terugreis naar Curaçao. Franken:

Hij wil naar Curaçao. Steeds vraagt hij voor informatie overbrenging naar Curaçao, Steeds zeggen de rechercheurs dat hij meer moet vertellen. (…) Winklaar is een fantast die dacht op een makkelijke manier een terugreis naar Curaçao te kunnen regelen maar verstrikt is geraakt in zijn leugens.

Franken wijst erop dat het verhaal van Winklaar op geen enkele wijze steun vindt in ander bewijs. Ook de voor de bewering van Winklaar dat er door Holleeder al 5.000 euro zou zijn betaald is geen enkel aanknopingspunt gevonden.

Franken suggereerde dat het OM zijn cliënt in de media zwart wil maken, en moedwillig informatie lekt uit een lopend onderzoek:

Waarom pakt het Openbaar Ministerie nu hiermee uit. Loopt het opsporingsonderzoek dan geen gevaar? Gaat het OM ook zo uitgebreid ter zitting toelichten als het onjuist blijkt te zijn?

Afgerekend

Holleeder zelf kreeg ook nog het woord. Hij ging in op de beschuldiging over de vermeende uitlokking moord:

Het is goed dat het OM waakt over de veiligheid van mijn zussen. (…) Ik praat in detentie nooit over mijn eigen zaak. Ook niet over die van andere. Zo krijg je nooit discussie. Het is nooit in mijn belang dat ik iets met mijn zussen zou doen. Ik zou daar 100 % door u op worden afgerekend. (…) Ik wil niet dat er iets met mijn zusters of Sandra den Hartog of met Peter de Vries gebeurt.

Op 23 juni is de volgende pro forma-zitting. Holleeder zit in voorlopige hechtenis op verdenking van betrokkenheid bij zes moorden en twee pogingen. Daarnaast wordt hij verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie.

Voor de beschuldiging van uitlokking moord op onder meer zijn zussen staat hij niet terecht, die zaak is nog in onderzoek bij de politie.

Zie berichten over de No Limit Soldiers:

Liquidatiezaak Hato: ‘Waarheid komt nooit boven tafel’

Uitstel hoger beroep schietpartij luchthaven Hato

Shurandy Q. ook in hoger beroep vrijgesproken

‘Aanslag op Curaçao niet bende-gerelateerd’

‘Antilliaanse strijd ook in Nederland’