OM in cassatie om lagere straf door videobeelden

Het Openbaar Ministerie gaat in cassatie omdat het niet eens is met de strafvermindering van een van de verdachten van de schoppartij op de Vestdijk in Eindhoven, die een lagere straf kreeg vanwege het openbaar maken van camerabeelden. De rechters vonden dat het OM onzorgvuldig had gehandeld, door de hele schoppartij te laten zien.

Brent L. zou in januari 2013 met een paar vrienden een toen 22-jarige man hebben geschopt en geslagen in Eindhoven. Het slachtoffer werd bewusteloos achtergelaten.

Brent L. zou het slachtoffer negen keer tegen het hoofd hebben geschopt. Hij werd tot tien maanden celstraf veroordeeld, terwijl hij maximaal 24 maanden had kunnen krijgen. Het OM had 1,5 jaar geëist. Het hof in Den Bosch vond dat het OM niet per se bewegende beelden had hoeven uitzenden en daarom een grote inbreuk heeft gemaakt op de privacy van de verdachten.

Gevolgen voor nieuwe zaken

Het OM is het niet eens met de strafvermindering en de onderbouwing. De uitspraak kan grote gevolgen hebben voor toekomstige zaken. Gezien de uitspraak is het maar de vraag of dan bewegende beelden nog wel uitgezonden mogen worden.

Ook wil het OM weten of het wel terecht is dat de verdachten een lagere straf hebben gekregen, mocht de privacy inderdaad te ver zijn geschonden.

Een andere verdachte heeft om dezelfde reden ook strafvermindering gekregen, maar het OM gaat tegen hem nog niet in beroep omdat hij nog een deel van zijn straf moet uitzitten. Het OM wil graag dat hij zo snel mogelijk de gevangenis in gaat, en dat wordt voorkomen als in cassatie wordt gegaan. Brent L. is inmiddels al op vrije voeten.