‘OM in Den Haag laat strafzaken vallen wegens capaciteitsgebrek’

Het Haagse Openbaar Ministerie laat tientallen strafzaken vallen om zaken die van groter belang worden geacht te kunnen behandelen. De reden is gebrek aan personeel, zo schrijft het Algemeen Dagblad. Onder meer de vermoedelijke eigenaren van een wietkwekerij en kleinere drugsdealers ontlopen hierdoor een veroordeling. Het gaat om zaken die meer dan vier jaar oud zijn.

Slachtofferloze zaken

Het OM vraagt in die zaken om zichzelf niet-ontvankelijk te verklaren. Een woordvoerder zegt tegen het Algemeen Dagblad dat dit pijnlijk is maar noodzakelijk om ruimte te maken voor zaken ‘die we nog belangrijker vinden’.

Maandag is er een speciale zitting waar 53 zaken zullen worden afgehamerd zonder strafeis. Zo gaan bijvoorbeeld verdachten die 5 kilo cocaïne voorhanden hadden vrijuit.

De zaken die het OM laat lopen zijn “slachtofferloze” zaken, waarbij dus geen personen benadeeld zijn.

104 officieren te weinig

In Zwolle zijn deze zomer 1.500 oudere strafzaken geseponeerd omdat de rechtbank daar te weinig capaciteit heeft.

Woensdag werd bekend dat er naar schatting 104 officieren van justitie te weinig zijn, aldus het Openbaar Ministerie. Het kabinet wil extra geld uittrekken voor versterking van de rechterlijke macht. Of er ook extra geld voor het Openbaar Ministerie komt is nog afwachten.