OM in hoger beroep in afperszaak

In de grote afperszaak "Briard", tegen onder meer Donald G. en Hells Angel Harry S., heeft het Openbaar Ministerie besloten in hoger beroep te gaan. Het gerechtshof moet de ingewikkelde zaak nogmaals gaan bekijken. De hoofdverdachten kregen maar weinig straf voor de ten laste gelegde feiten. G. kreeg 30 maanden cel terwijl tien jaar was geëist.

Het Haagse gerechtshof moet de verklaringen van de cruciale beschermde getuigen Remko van Lent en zijn vrouw Jessica van Boven opnieuw gaan toetsen. De Rotterdamse rechtbank noemde Van Lent weliswaar onbetrouwbaar maar veegde hem niet helemaal van tafel.

Het hof zal opnieuw kunnen proberen Van Lent te gaan horen, iets wat de rechtbank maar ten dele is gelukt. Het Openbaar Ministerie zal proberen in hoger beroep opnieuw het afperscomplot tegen Van Lent te bewijzen. In die theorie is Van Lent planmatig afgeperst door een groep verdachten waarbij ieder een eigen rol speelde. De rechtbank heeft die theorie geheel verworpen wegens gebrek aan bewijs. G. is wel veroordeeld voor afpersing van een antiekhandelaar. Harry S. alleen voor witwassen.