OM in hoger beroep om gruwelmoord

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam heeft hoger beroep aangetekend tegen de uitspraak in de moordzaak van Henk Opentij en Mary Run uit 1997. De verdachten Melvin R. en Miquel K. werden vorige week veroordeeld tot een celstraf van 15 jaar.

Tegen de twee verdachten had het OM een gevangenisstraf van twintig jaar geëist. De rechtbank veroordeelde Melvin R. (34) en Miquel K. (35) voor doodslag. Beide mannen hebben bekend.

De eis van het OM was gebaseerd op de maximale straf die toentertijd, in 1997, gold voor gekwalificeerde doodslag. Dat is doodslag om een ander misdrijf te verdoezelen. De twee hadden namelijk ingebroken bij het ouder echtpaar, maar hadden niet op hun aanwezigheid gerekend.

Henk Opentij werd op zijn hoofd gestompt, dertig keer in de borst gestoken en daarna de keel doorgesneden. Mary Run werd in raar gezicht gestompt, met een hamer op het hoofd geslagen en vervolgens werd ze met een elektriciteitssnoer gewurgd en ook haar keel werd doorgesneden.

Deze cold case-zaak uit 1997 leek jarenlang onopgelost te blijven, maar vorig jaar kwam er toch een doorbraak. Melvin R. en Miguel K. waren ten tijde van de gruweldaad beiden 19 jaar.

Lees hier alles over deze cold case.