OM: info die oud-agent lekte gebruikt als intimidatie

Een oud-politieman uit Tilburg die terechtstaat voor lekken van informatie uit de politiesystemen heeft volgens justitie informatie doorgegeven die is gebruikt door criminelen om familie van een gezochte persoon onder druk te zetten.

Hondengeleider

Dat bleek op een zitting voor de rechtbank in Breda. De agent (42) was vroeger hondengeleider. Voor schending van zijn ambtsgeheim eiste de officier van justitie tien dagen celstraf plus een taakstraf van 240 uur.

De politie denkt dat een groep criminelen van Marokkaanse afkomst informatie die de verdachte uit het politiesysteem haalde kreeg doorgespeeld. Bij een oom, de vader en de vriendin in Nieuwegein van de gezochte persoon werden kort na elkaar aanslagen gepleegd. De mogelijke rol van de agent kwam aan het licht tijdens het onderzoek hiernaar.

Politiefoto

Bij de vriendin van de gezochte man was een envelop bezorgd met onder andere een politiefoto en informatie over auto’s die de gezochte man gebruikte. Hij nam de wijk naar Curaçao.

De Tilburger heeft in 2015 vastgezeten in de zaak. Zijn advocaat benadrukte dat er geen bewijs is dat de opgevraagde informatie via de agent in verkeerde handen is gevallen.