OM is vaag over mogelijke rol Rico bij liquidaties

Het Amsterdamse Openbaar Ministerie zegt dat er aanwijzingen zijn dat Richard R.V. (alias “Rico”) met een criminele organisatie liquidaties liet plegen. Bij de volgende (derde) pro forma-zitting in december zal daarover nieuwe informatie aan het dossier worden toegevoegd.

Door Wim van de Pol

Tenminste, dat zeiden de officieren van justitie dinsdagmiddag in de rechtbankbunker in Amsterdam-Osdorp. Ze bespraken fragmentjes uit vijf e-mail (pgp)berichten die zijn onderschept en ontcijferd (uit Canada van Ennetcom en uit Costa Rica van PGPSafe). De beschuldiging over moorden bleef suggestie, concrete huurmoorden waar Rico R. opdracht voor zou hebben gegeven werden niet genoemd.

Het meest concreet was een e-mailgesprek van (volgens justitie) Richard R. (44) en een onbekende. Dit zou gaan over een te plegen moord in Dubai waar een figuur die volgens justitie een rol speelde in de Mocro-oorlog ‘met een mes’ zou moeten worden vermoord door ‘ninja’s’. Er is geen aanwijzingen dat deze liquidatie ook daadwerkelijk is uitgevoerd. Voorzover bekend is er echter de afgelopen jaren in Dubai geen Nederlander met een mes vermoord.

Niets concreets

De officieren suggereerden dat uit de berichten ook naar voren komt dat de voortvluchtige Ridouan Taghi samen met Rico R. liquidaties lieten plegen. Ook dat werd niet concreet gemaakt. Taghi zou met bijnamen voorkomen in onderschepte e-mails. Een officier van justitie verwees naar de moordaanslag in de Marokkaanse stad Marrakech waar nu toe broers van Taghi voor vastzitten. Ook zeiden de officieren over informatie te beschikken dat het vermeende doelwit van die aanslag, Mustapha F. ‘jacht’ zou maken op Taghi.

De officieren haalden ook anonieme informatie van de criminele inlichtingendienst aan waarin R. in verband wordt gebracht met zeer grootschalige en zeer regelmatige cocaïne importen in Europa.

R. wordt tot nu toe alleen verdacht van het leiden van een criminele organisatie die in drugs handelde, wapens voorhanden had en witwaste. Advocaat Leon van Kleef zag geen reden om uitgebreid in te gaan op de suggesties over liquidaties omdat er niets concreets was: ‘we gaan het zien’ zei hij.

EBI

Rico R. verblijft momenteel in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught (EBI) en kwam met zwaar beveiligd transport naar Amsterdam. Opmerkelijk is dat kort geleden de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) bepaalde dat er nieuwe informatie nodig is om R. nog langer in de EBI te houden. De nieuwste informatie over beschuldigingen van liquidaties, die justitie dinsdag aan de rechtbank voorlegde, is inmiddels al ingebracht om een langer verblijf van R. in de EBI te rechtvaardigen. Dat verblijf zal nu waarschijnlijk nog tot de volgende zitting in december duren.

Foto’s

Mogelijk houdt het Openbaar Ministerie kaarten aan de borst. De officieren zeiden dat er hard wordt gewerkt aan beschikbaar maken van meer gekraakte pgp-gesprekken, zowel van Ennetcom als van PGPSafe. In december zal er nieuwe informatie uit die gesprekken bekend zijn. Dan zal Rico R. ook horen of hij wordt verdacht van voorbereiden van liquidaties.

R.V. is een Amsterdammer van Chileense komaf. Dat er in telefoons van R. en van andere verdachten veel foto’s van Amsterdamse criminelen zijn opgedoken en dat zijn naam en mogelijke gewelddadige reputatie valt in processen-verbaal van de criminele inlichtingsdienst die door de recherche aan het dossier zijn toegevoegd maakt op Van Kleef geen indruk, want dat is eenmaal geen bewijs.

Aan de mogelijkheid dat R. via via mensen kent mogen volgens Van Kleef ook geen conclusies worden verbonden. Van Kleef: ‘Er zijn zelfs foto’s van criminelen uit het oude Medellín-kartel in zijn telefoon gevonden. Mensen die al vele jaren dood zijn’, aldus Van Kleef. Het ging bijvoorbeeld om personen uit de entourage van de in 1993 doodgeschoten Pablo Escobar. ‘Ik kan u de serie Narco’s van harte aanbevelen’, zei Van Kleef tegen de rechtbank.

Huis

De officieren Maaike van Kampen en Anke van de Venn zeiden dat e-mails uit de Ennetcom-data naar boven brachten dat R. in verband te brengen is met een woning bij Marbella. Uit een e-mail-uitwisseling tussen (vermeend) Rico R. en een man die met een verbouwing van de woning bezig is zou blijken dat R. als eigenaar van de woning instructies uitdeelt. R. ontkent het huis in bezit te hebben maar justitie oordeelt dat R. ‘verhult’ dat hij de feitelijke eigenaar is en dat de woning is betaald met witgewassen crimineel vermogen. In het huis zijn dure kleren en horloges gevonden en ook documenten met de naam van Rico R. V..

Op 12 december is de volgende openbare zitting in de zaak.

Zie ook:

Eigenaar Ennetcom uit zijn woning gezet

Over “Rico de Chileen”

Geen nieuwe feiten tegen “Rico de Chileen”