OM: Jap Tjouw bereidde liquidatie voor

Een man die op 31 januari werd geliquideerd in Amsterdam-Osdorp was volgens justitie eerder die maand betrokken bij de voorbereiding van een liquidatie in Utrecht. Dat tekende Het Parool op uit een rechtszitting tegen twee Amsterdammers.

Skoda

De bestuurder van een auto die crashte bij Diemen auto was Jerrel Z. (24), die zegt samen met Marciano D. (26) in die auto te hebben gezeten. De recherche gelooft dat Z. de waarheid spreekt. Justin Jap Tjouw (foto links) zou de poging mede hebben voorbereid. De officier van justitie ziet hierin een mogelijk motief voor de moord op Jap Tjouw.

Maandag was er een pro forma-zitting tegen Z. en D. voor de rechtbank in Utrecht.

Twijfel

Justin Jap Tjouw

De Skoda reed vanuit Utrecht-Overvecht achtervolgd door politie over de A2 richting Amsterdam. Even daarvoor waren ze in de buurt van de woning van Utrechter K.H. geweest, die hen verdacht vond en de politie belde. Twee nachten daarvoor was in die straat Hakim Changachi geliquideerd. Er bestaat twijfel over de vraag of die aanslag feitelijk niet bedoeld was voor K.H. (zie ook hier). Voor de liquidatie van Changachi zitten inmiddels twee andere verdachten vast.

Audi

Tijdens een achtervolging zouden de inzittenden van de Skoda twee Kalasjnikovs uit het raam hebben gegooid, één van die aanvalsgeweren is later door de recherche gevonden. Het andere bracht een automobilist naar het bureau.

Jerrel Z. en Marciano D. werden gearresteerd na hun crash. Z. en D. ontkennen dat ze een liquidatie voorbereidden. Justitie denkt dat dit wel hun oogmerk was, ook al omdat ze colaflessen met benzine, patronen voor Kalasjnikovs en aanstekers in de auto hadden liggen. In Utrecht-Overvecht stond overigens een gestolen Audi Q5 ook flessen met brandstof en aanstekers lagen. Justitie gaat er van uit dat de verdachten deze auto hadden willen gebruiken als tweede vluchtauto. Jerrel Z. en Marciano D. bouwden vanaf hun jeugd een flink strafblad op.