OM vraagt uitstel Passage

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam zegt over nieuwe informatie te beschikken die zo belangrijk is dat het grote liquidatie-proces Passage moet worden uitgesteld. Het OM heeft in een brief aan de Amsterdamse rechtbank verzocht om uitstel omdat de nieuwe informatie van ‘wezenlijk’ belang voor de rechtszaak zou zijn. Uitstel is nodig omdat de nieuwe informatie aanleiding geeft voor nader onderzoek, aldus het OM, en dat kost tijd.

Aanstaande maandag zouden de officier van justitie beginnen met reageren op de pleidooien die de verschillende advocaten deze zomer hebben gehouden. In de brief vraagt het Openbaar Ministerie om op 24 september de zaak te mogen hervatten. Dat verzoek zou maandag moeten worden behandeld door de rechtbank. Het Passage-proces ging van start in januari 2009, en is daarmee de langst voortslepende en meest omvangrijke strafzaak ooit in Nederland.

In het voorjaar eiste het OM levenslange celstraf tegen zes van de tien verdachten wegens opdracht geven of uitvoeren van verschillende moorden in de Amsterdamse onderwereld. Van een aantal van hen heeft de rechtbank de voorlopige hechtenis geschorst, onder meer van Dino Soerel en Ali A. Jesse Remmers zit nog wel in voorlopige hechtenis. 

Tot nu toe komt het voornaamste bewijs in de zaak van kroongetuige Peter la S. De advocaten hebben geprobeerd aan te tonen dat deze getuige onbetrouwbaar is. Waarschijnijk wil het OM nog nieuw bewijs toevoegen. 

De laatste berichten over het Passage-proces:

‘Dino Soerel naar minder strenge gevangenis’ 

‘OM belemmerde waarheidsvinding’ 

‘Hier mag La S. niet mee wegkomen’ 

‘La S. pakt wat hij pakken kan’