OM: kopschopper probeerde advocaat te vermoorden

In 2012 schopte hij grensrechter Richard Nieuwenhuizen dood tijdens een amateur voetbalwedstrijd in Almere. Hij was toen 15. Nu staat hij terecht voor een moordpoging op een advocaat. Yassine D. heeft inmiddels een lang strafblad en staat te boek als een top-600 veelpleger in Amsterdam. Het OM wil hem 12 jaar de cel in hebben wegens poging moord.

Motief

Yassine D. ging in 2017 samen met een maat naar het kantoor van een vrouwelijke advocaat in Zoetermeer, samen met een derde verdachte, die uit het niets op haar in begon te steken. Het motief was volstrekt onduidelijk. De advocaat deed familiezaken en echtscheidingen, geen strafrecht.  Volgens het Openbaar Ministerie handelde de groep in opdracht van iemand en kregen zij geld om de vrouw te verminken. Wie de opdrachtgever is, blijft onduidelijk, ook omdat de verdachten zwijgen. De vrouw is dusdanig verwond en getraumatiseerd, dat ze haar praktijk heeft moeten staken.

Camera’s

Yassine D. werd herkend van camerabeelden en opgepakt. Volgens zijn advocaat was het niet de bedoeling om de vrouw te vermoorden, maar om haar te mishandelen. Gezien het forse strafblad van Yassine D. eist het OM 12 jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Hij kreeg destijds maar een jaar detentie voor de doodslag op de grensrechter, omdat hij toen nog onder het jeugd strafrecht viel.

Zinloos geweld

De dood van Richard Nieuwenhuizen was een bekend geval van zinloos geweld. De 41-jarige Nieuwenhuizen was grensrechter bij de wedstrijd tussen B-junioren van SC Buitenboys en SV Nieuw Sloten. Na de wedstrijd werd hij aangevallen en dodelijk verwond. Zes spelers van SV Nieuw Sloten en de vader van Yassine zijn veroordeeld voor doodslag. Het overlijden van Nieuwenhuizen leidde tot veel discussie over geweld in het amateurvoetbal. Sindsdien dient het incident nationaal en internationaal als voorbeeld van de gevaren van geweld op en rond het voetbalveld.