OM laat invallen doen bij Islamitische stichtingen (UPDATE)

In een onderzoek naar witwassen doorzochten de politie en de FIOD dinsdagochtend panden van een aantal stichtingen in Zuid-Limburg. De Stichting Islamitisch Centrum Westelijke Mijnstreek en de Stichting Baby Care worden waarschijnlijk verdacht van witwassen met terroristisch oogmerk.

Woningen

Er zijn computers en volgens het Openbaar Ministerie ‘aanzienlijke geldbedragen’ in beslag genomen.

Het onderzoek is volgens het Openbaar Ministerie in 2015 gestart naar aanleiding van meldingen van mogelijke verdachtetransacties. De doorzoekingen zijn in de gemeenten Sittard-Geleen, Beek, Heerlen en Stein. Het merendeel van de locaties zijn woningen. Daarnaast worden enkele bedrijfspanden, een loods en een gebedshuis doorzocht.

Veiligheidsdienst

Het onderzoek richt zich volledig op de geldstromen van de betrokken stichtingen, aldus het OM in Limburg. Meer informatie over de achtergrond is niet bekendgemaakt. Wel wijst het Openbaar Ministerie op de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (Wwft). Indien een transactie als verdacht wordt aangemerkt dan kan die onderzocht worden door een opsporingsinstantie of een veiligheidsdienst.