Lawalata gedood door jaloerse ex

De Amsterdamse Nikki Lawalata is gedood door Sylvana W., een ex-vriendin van haar vriend. Dat concludeert het Openbaar Ministerie. Sylvana moet volgende week voor de rechter verschijnen op verdenking van moord, de ex-vriend wordt niet vervolgd. Aanvankelijk was ook hij verdacht.

Door Vincent Verweij

De vriend, Hani K., blijkt dan ook een behoorlijk sterk alibi te hebben. Hij was met collega’s op zijn werk op het vermoedelijke tijdstip dat Nikki werd vermoord en ook toen haar lichaam uit zijn woning werd gehaald. Er is geen technisch bewijs tegen hem gevonden en zijn verklaringen bij de politie zijn consistent. Tegenover Crimesite laat hij weten ‘opgelucht’ te zijn dat hij niet langer verdachte is.

Bewijs

Tegen Sylvana W. is veel belastend materiaal verzameld. Crimesite kreeg inzage in het politiedossier, waaruit blijkt dat haar bloedsporen in de woning zijn gevonden waar Nikki is vermoord (foto rechts). Ook haar DNA werd aangetroffen op Nikki’s lichaam. De politie beschikt verder over camerabeelden waarop ze de auto van Nikki verplaatst en met een koffer aan het slepen is.

Gluren

Een getuige zag haar in de weken voorafgaand aan het misdrijf door de schutting gluren terwijl Nikki en haar vriend in de tuin zaten. Bovendien pleegde ze anonieme telefoontjes naar Nikki en werd een kopie van Nikki’s paspoort op haar laptop gevonden. Bij de politie ontkende ze aanvankelijk elke betrokkenheid en verzon ze een alibi. Later erkende ze het wegwerken van het lichaam. De recherche vermoedt nu dat haar rol groter was en dat ze de moord in haar eentje heeft gepleegd, uit jaloezie op haar ex. Daarbij sloeg Sylvana met een karaf op het hoofd van Nikki, wurgde haar daarna en schopte haar.

Pro Forma

Aanstaande dinsdag moet Sylvana W. voorkomen bij de rechtbank in Lelystad. Haar is moord en het wegwerken van een lichaam ten laste gelegd. Tijdens de zitting zal de zaak nog niet inhoudelijk worden behandeld.

Familie

De familie van Nikki Lawalata zegt ‘razend’ te zijn dat het OM heeft besloten af te zien van de vervolging van Hani K.  voor de moord. Hun advocaat, Richard Korver, zegt desgevraagd dat familieleden van Hani mogelijk meer weten, maar zich op hun verschoningsrecht zouden beroepen. Dat is onjuist. Crimesite vond in het dossier uitsluitend familieleden van Sylvana die zich op hun verschoningsrecht beriepen. De familie van Hani heeft vrijuit verklaard.