OM legt beslag op 30 panden in Den Haag

Het Openbaar Ministerie heeft beslag laten leggen op dertig panden in Den Haag in een onderzoek naar witwassen, valsheid in geschrifte, overtreding van de woningwet en hypotheekfraude. In de zaak zijn dinsdag twee verdachten aangehouden: een 58-jarige Hagenaar en zijn 58-jarige echtgenote. De zaak kwam aan het licht nadat er signalen kwamen dat de verdachte zich bezig zou houden met huisjesmelkerij. Inmiddels gaat de recherche ervan uit dat hij criminele gelden heeft belegd in onroerend goed.

Volgens het OM is de aankoopwaarde van de panden ruim drie miljoen euro. Er is ook beslag gelegd op honderdduizenden euro’s op diverse bankrekeningen. Er zijn doorzoekingen gedaan in twee woningen in Den Haag en Barendrecht en in een kantoorpand in Den Haag. Bij het kantoorpand is de administratie in beslag genomen.

De 30 panden zouden zijn gefinancierd met crimineel geld uit het verleden, dat onder meer is verkregen door belastingfraude, valsheid in geschrifte en oplichting. De aangehouden man wordt er van verdacht de woningen op naam van zogenaamde katvangers te hebben gezet, om zo zelf buiten beeld te blijven van de autoriteiten. De meeste woningen zijn verhuurd.

Het OM wil een ontnemingszaak tegen de verdachte beginnen.

Naast het onderzoek van het OM is ook de Belastingdienst een onderzoek gestart. De Belastingdienst heeft dinsdag beslag gelegd op vier auto’s, een motorfiets en kantoorinventaris.

Aan het onderzoek is een gemeenschappelijke analyse vooraf gegaan met informatie van het Regionaal Informatie en Expertise Centrum Haaglanden/Hollands Midden (RIEC HHM) waarin gemeenten, provincie, politie, OM, Belastingdienst, Koninklijke Marechaussee, Douane en de FIOD en de SIOD samenwerken om georganiseerde criminaliteit aan te pakken.