OM legt beslag op 70 miljoen aan banksaldo

Politie en FIOD hebben woensdag in opdracht van het Rotterdamse parket beslag gelegd op bankrekeningen met een saldo van ruim 70 miljoen euro. De miljoenen zijn afkomstig van een bedrijf dat zijn statutaire zetel heeft in Rotterdam en verdacht wordt van witwassen.

Dienstverlening

Het gaat om een bedrijf dat zich bezighoudt met financiële dienstverlening. Er zijn geen aanhoudingen verricht. Het vermoeden is dat een aantal transacties van het betrokken bedrijf geen bedrijfseconomisch doel dienden. Verder maakte het bedrijf ook gebruik van diensten die de anonimiteit bevorderen zoals het inschakelen van een trustkantoor. Dit zijn signalen die volgens het Openbaar Ministerie kunnen wijzen op witwaspraktijken.

Verdachte transactie

Het onderzoek is gestart naar aanleiding van een melding bij de Financial Intelligence Unit Nederland. Een zogenoemde transactiemelding wordt gedaan bij FIU-Nederland wanneer meldplichtige organisaties een ongebruikelijke transactie tegenkomen (voorheen MOT-meldingen). De melding – die betrekking had op het aanwezig hebben van een groot bedrag aan liquide middelen – werd door de FIU-Nederland onderzocht en als verdachte transactie beschikbaar gesteld aan het zogenoemde Integrale afpakteam.