Verhoren Ros beginnen in november

Kroongetuige Fred Ros zal op 4 en 6 november voor het eerst worden gehoord op de zitting van het liquidatieproces Passage. Dat heeft het gerechtshof vrijdagmiddag bepaald. Daarna zal Ros nog een aantal dagen moeten komen getuigen.

Ontmaskeren

Als verdachten en hun advocaten de nieuwe kroongetuige in het liquidatieproces Passage als leugenaar kunnen ontmaskeren, moeten zij het Openbaar Ministerie (OM) van relevante informatie daarover voorzien. Het OM zal dan die informatie onderzoeken, dat kondigde de advocaat-generaal vrijdag aan.

 ‘Kroonleugenaar’

Zo reageerde het OM op uitlatingen van advocaat Nico Meijering en Dino Soerel. Dat duo zei onlangs dat Fred Ros een ‘kroonleugenaar’ was en dat ze gaan aantonen dat hij rechtstreeks betrokken is bij de moord op Heinekenontvoerder Cor van Hout in 2003.

Betrouwbaarheid

Volgens het OM worden de verklaringen van Ros uitvoerig tegen het licht gehouden en op betrouwbaarheid getoetst. De verklaringen zijn niet alleen van belang voor het lopende Passage-proces, maar ook voor zaken die nog niet voor de rechter zijn gebracht, zoals de moord op Cor van Hout en de moord op Nedim Imaç. Ook hebben ze het onderzoek naar Willem Holleeder een nieuwe impuls gegeven.

‘Kom maar op’

Toen Dino Soerel het woord kreeg zei hij te kunnen bewijzen dat Ros liegt in zijn beschrijving van de contacten die hij met Soerel heeft gehad. Hij doelde met name op de periode tussen 2002 en 2003. Het Openbaar Ministerie maakte vrijdagmorgen bekend dat Soerel het lidmaatschap van een criminele organisatie niet meer vanaf  2002 wordt verweten maar vanaf 2004. Soerel zei dat liever niet te hebben gezien: ‘Kom maar op’, zei hij tegen het Openbaar Ministerie, ‘ik kan bewijzen dat het onzin is’.

Confronteren

De advocaten-generaal willen dat Soerel snel met dat bewijs komt maar advocaat Nico Meijering zei dit bewijs niet zomaar op tafel te gaan leggen, om zo kroongetuige Ros niet wijzer te maken. ‘Ik wil hem ondervragen en hem dan confronteren’, zei Meijering. ‘Wij kunnen hard maken dat Ros strafwaardig betrokken is geweest bij moord op Van Hout, deels op basis van dossier, deels op eigen informatie.’