OM lijkt te zwemmen in bewijs in Zaak-Everink

Volgens het Openbaar Ministerie is gaandeweg het onderzoek in de zaak van de moord op Koen Everink het bewijs tegen de verdachte Mark de J. sterker geworden. Er ligt nu een verklaring van een getuige over een vuurwapen.

Demper

Dat heeft het Openbaar Ministerie gisteren bekendgemaakt aan het einde van de zitting in de zaak van Mark de J.. De getuige waar het OM op wijst zou van eind december tot begin februari met De J. hebben onderhandeld over het regelen van een wapen met demper. Ook is er een dna-mengprofiel op het heft van het mes gevonden waarmee Koen Everink is gestoken. Volgens de officier van justitie is het zeer waarschijnlijk dat dit van verdachte is. Al bekend was dat er een bloedspoor van Everink is gevonden in de auto van De J.. Het OM wijst er ook op dat De J. een schuld bij Everink had en het horloge van Koen Everink heeft verduisterd.

Bedreigingen

De verdediging van Mark de J. wijst op alternatieve scenario’s. De J. heeft verklaard dat hij zou zijn ontvoerd. In tegenstelling tot wat de advocaat stelt is dit scenario volgens het OM uitgebreid onderzocht. Er is onderzoek gedaan naar de diverse ontmoetingen met de groep mannen die de verdachte zou hebben bedreigd maar er zijn geen getuigen of camerabeelden gevonden. Verder zijn er geen getuigen die deze bedreigingen kunnen bevestigen.

34.000 euro

Volgens het Openbaar Ministerie is maandag op de zitting ook duidelijk gemaakt dat de bewering van De J. dat hij en Everink samen in vijf dagen 34.000 euro hadden vergokt in het onderzoek niet is bevestigd. Ook is duidelijk geworden dat De J. tussen december 2015 en maart 2016 heeft gezocht op websites waarop horloges werden verhandeld. Hij zocht op het merk van het horloge van het slachtoffer. Ook heeft hij op zijn iPad gezocht naar zoektermen als ‘fatale messteek’ en ‘plaats hart in lichaam’.

Stappenteller

Het onderzoek loopt nog. Het wachten is nog op een rechtshulpverzoek uit Griekenland, vertaling van een rechtshulpverzoek in Duitsland, de uitkomsten van het persoonlijkheidsonderzoek, onderzoek naar de stappenteller op de telefoon van de verdachte, naar vingerafdrukken op de messen en naar sporen op de binnenkant van schoenen.

De rechtbank besloot dat De J. vast moet blijven zitten. De behandeling van de strafzaak gaat in januari verder met opnieuw een regiezitting.

De laatste berichten in de zaak:

Robin Haase gehoord in zaak Everink

Nabestaanden Everink eisen 70.000 van De J.