OM Limburg zoekt lek bij officieren van justitie (UPDATE)

Het Openbaar Ministerie in Limburg is een integriteitsonderzoek gestart naar eigen officieren van justitie, die mogelijk gelekt hebben aan de Limburgse kranten. Het gaat om een intern bericht via WhatsApp van hoofdofficier Roger Bos over de Valkenburgse zedenzaak dat werd doorgespeeld naar een journalist. 

Waarnemend hoofdofficier George Rasker heeft tegenover de Limburgse kranten bevestigd dat er een onderzoek plaatsvind door het Bureau Integriteit Openbaar Ministerie.

Valkenburgse zedenzaak

Het bericht dat werd gelekt, werd geplaatst in een groepsapp waar meerdere officieren van justitie in zitten. Het WhatsApp-bericht werd vervolgens door een bron binnen justitie aan de Limburgse kranten gelekt. Hoofdofficier Bos heeft het in het bericht over een interview over de Valkenburgse zedenzaak in de kranten. Dat interview ging onder meer over de officier van justitie die de zedenzaak behandelde.

Die kondigde in januari aan verdachten in de zaak bij de voordeur aan te houden. ‘Dat het gevolgen kan hebben voor hun huwelijk of relatie’, aldus de officier destijds. ‘Daar zit ik niet mee. Deze mannen hadden seks met een minderjarige. Ik ga ze niet helpen dat geheim te houden.’ Twee verdachten pleegden zelfmoord.

‘Super gedaan’

In de interviews had Bos gesteld dat de officier van justitie die die zaak behandelde, te grote woorden had gebruikt. Daarover zou een ‘stevig gesprek’ zijn gevoerd met de zaaksofficier. Hoewel  Openbaar Ministerie achteraf heeft toegegeven dat het interview correct was weergeven nuanceerde Bos in het bericht in de groepsapp die woorden. Hij zegt dat hij het woord ‘stevig’ nooit heeft gebruikt. Hij schreef bovendien: ‘Ik vind dat we het super gedaan hebben en dat er dan opnieuw gekopt wordt of geshopt wordt in quotes is jammer.’