OM linkt dood Danny (12) aan 400 kilo cocaïne

De schietpartij op een woonwagenkampje in Breda waarbij de 12-jarige Danny om het leven kwam was volgens justitie een directe reactie op de diefstal van 400 kilo cocaïne. Het Openbaar Ministerie eiste donderdag tegen de vader van de jongen, John G., zes jaar cel.

Loods

De 400 kilo coke was in 2010 vanuit Zuid-Amerika via Gambia in een container naar Antwerpen gekomen en daar in een loods gezet. Kort daarna waren de drugs weg. John G. was volgens justitie één van de investeerders op de partij. Een handvol andere mensen wisten dat de partij in de loods stond. John G. werd ervoor verantwoordelijk gesteld.

Een paar weken later vuurde een groepje mannen met automatische geweren kogels af op het chalet van John G. die dwars door de houten muren vlogen. Het 12-jarige jongetje Danny kwam om het leven, de vrouw van G. raakte gewond. Drie schutters zijn voor dat feit veroordeeld tot 20 jaar cel.

Zes miljoen euro

G. heeft bij de politie wel willen zeggen dat hij het doelwit was van een wraakactie maar over waarom hij dat dacht zweeg hij.

De recherche bracht bepaalde passages in afgeluisterde gesprekken van G. in verband met de beschieting en hoorde dat G. ‘zes miljoen euro’ en zijn kind verloren had.

Het Openbaar Ministerie houdt John G. verantwoordelijk voor een rijtje gelukte en mislukte coketransporten. Verder is hij verdachte van witwassen (er lagen 2 miljoen Zwitserse franken 4 miljoen euro bij hem thuis) en ook van productie en verkoop van synthetische drugs, samen met zijn zoon Sander. Tegen Sander G. eist justitie 4,5 jaar cel.

Lagere straf

De twee hebben op de zittingen geen verklaringen afgelegd. Justitie eiste tegen G. een lagere straf vanwege de dramatische dood van zijn kind en de volgende media-aandacht, en het jaren lang voorslepen van de zaak.

Ook tegen een aantal medeverdachten eiste justitie jarenlange celstraffen, van twee tot negen jaar. Naar verwachting is de uitspraak pas in september.

Zie ook:

Drie keer 20 jaar voor ‘moord’ op jongetje

Het is alles of niks voor Alistair W.