Rechtbank houdt liquidatie-verdachten langer vast

De rechtbank in Arnhem heeft de voorlopige hechtenis van Omar Lkhorf (27) en medeverdachten verlengd. De groep wordt verdacht van de moorden op Eaneas Lomp (2015 in Krommenie), Chahid Yakhlaf (2015 in Kerkdriel) en een poging tot moord in april 2016 in Amsterdam.

Door @Wim van de Pol

Omar Lkhorf wordt ervan verdacht de twee moorden en de poging moord te hebben aangestuurd vanaf twee e-mailaccounts die met pgp gecodeerde berichten verstuurden. Die berichten heeft de politie ontsleuteld. Er loopt nog nader onderzoek naar.

Lkhorf was één van de twee verdachten die aanwezig was op de zitting in de beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp verschenen. Hij ontkent de accounts te hebben gebruikt.

Amzieb

Hicham M. (23) en Mohamed H. (27, ook aanwezig) zouden samen met de vermoorde Nabil Amzieb als één van de schutters de aanslag op Lomp hebben uitgevoerd, waarbij ook Dani M. (40) een assisterende rol zou hebben gespeeld.

Volgens het Openbaar Ministerie waren Hicham M. en Mohamed H. verantwoordelijk voor de schoten op Chahid Yakhlaf, zijn broer en een derde persoon.

Mislukte aanslag

Op 3 april 2016 werd rond 23.00 uur geschoten op een auto op de Burgemeester Vening Meineszlaan in Amsterdam-West. De kogels misten doel. Twee daders ontkwamen op een scooter. Volgens het Openbaar Ministerie waren twee personen doelwit van die actie.

De politie zocht naderhand naar twee donkergetinte mannen. Nu staan naast Omar Lkhorf, ook Hicham M. en Mohamed H. terecht voor die mislukte aanslag. Een onbekende met de bijnaam “Freaks” nam volgens het Openbaar Ministerie ook deel aan deze aanslag. Er was een peilbaken onder de auto van de slachtoffers geplaatst.

Beveiligd vervoer

Alle zaken worden door de rechtbank in Arnhem samen behandeld. De volgende zitting vindt plaats in februari in de beveiligde rechtbank op Schiphol. Het Openbaar Ministerie liet aan de rechtbank weten dat de zittingen per se in een extra beveiligde rechtbank worden gehouden omdat de verdachten met beveiligd vervoer moeten worden aangevoerd. Er is een risico op ontsnappingspoging en op een aanslag op de verdachten.

De rechtbank in Arnhem is niet berekend op aanvoer van zwaar beveiligd gedetineerden-transport. Bij een eerdere zitting van de zaak in Arnhem werden straten afgezet en liepen er beveiligers met geweren over straat. Dat wil men in Arnhem verder voorkomen.

Voorgaande berichten:

Politie verdenkt onthoofde Nabil van moord Lomp

Zittingen Omar Lkhorf in beveiligde rechtbank

OM: dadergroep Yakhlaf plande eerdere aanslag

Nieuwe aanhoudingen voor moord Eaneas Lomp