OM loog over burgerinfiltrant in Vista-zaak

Het Openbaar Ministerie was in 2009 wel degelijk op de hoogte van een infiltratieoperatie door de Drug Enforcement Administration (DEA) in de zogeheten Vista-zaak. Verdachten werden door deze Mr Mono uitgelokt. Dat schrijft Vrij Nederland.

Opstelten ontkende

Eén en ander blijkt uit nieuwe stukken in de zaak Vista, die woensdag diende bij het Amsterdamse gerechtshof. Minister Opstelten van justitie ontkende eerder dat er sprake was van een Amerikaanse undercoveroperatie in Nederland. Zes verdachten (vier Nederlanders, een Surinamer en een Colombiaan) zijn in 2012 veroordeeld voor onder meer de import van zeventig kilo cocaïne uit Polen.

Leugen

Deze cocaïne was in een grotere zending door de DEA naar Polen gesmokkeld. Burgerinfiltrant Mono probeerde de handel in Polen te verkopen, onder meer aan de verdachten in de Vista-zaak. Bij de rechtbank was dat al duidelijk. En ook de rol van Mono kwam al naar voren. Inzetten van een burgerinfiltrant is een verboden opsporingsmethode in Nederland. Het OM hield tijdens de rechtszitting daarom bij hoog en laag vol hiervan niets te weten. Dat blijken nu leugenachtige uitlatingen te zijn geweest.

‘Nice to know’

De politie en het OM blijkt informatie over de operatie te hebben gekregen van de in Nederland gestationeerde attaché van de Amerikaanse Drugs Enforcement Agency. Dat staat te lezen in de werkjournaals en notulen van de politie die op last van het Amsterdamse hof zijn toegevoegd aan het dossier. De Nederlandse zaaksofficier Marina Beun sprak al in februari 2009 met Joe Moses, de attaché van de DEA. Ze zegt in het journaal dat ‘uiteraard geldt dat een groot gedeelte “nice to know” is en kan natuurlijk niet uitgebreid rond gebazuind worden.’ Er staat ook dat het team afwacht ‘wat de DEA gaat doen’.

Zie verder Vrij Nederland.

Eerdere berichten over de Vista-zaak.