OM maakt procesafspraken over cokehandel en ontploffingen

OM maakt procesafspraken over cokehandel en ontploffingen

Tegen een 43-jarige man uit Appingedam heeft het Openbaar Ministerie zeven jaar cel en een geldboete van 100.000 euro geëist voor leiding geven aan een criminele organisatie. Hij zou 140 kilo cocaïne hebben ingevoerd in Nederland en 63 kilo naar België. Verder zou hij drie ontploffingen hebben laten uitvoeren bij woningen in de regio Amsterdam.

Procesafspraken

De eis is lager dan normaal gesproken het geval zou zijn, omdat het OM en Mark Teurlings, de advocaat van de verdachte, in deze zaak een procesovereenkomst hebben getekend. Normaal zou een celstraf van twaalf jaar zijn geëist, zegt het OM.

Afgesproken is verder dat door zowel het OM als de verdediging geen hoger beroep wordt ingesteld. Verder zullen (een deel van de) onderzoekswensen niet (meer) worden uitgevoerd en zal de advocaat geen verweren voeren die gaan over het bewijs. Tenslotte doet de verdachte afstand van een in beslag genomen vuurwapen en een kleine hoeveelheid drugs en een telefoon.

Effectief

De getekende overeenkomst is nu voorgelegd aan de rechtbank. Die kan akkoord gaan, maar ook zelf een besluit nemen over de straf. Die afspraak vervalt als het uiteindelijke oordeel van de rechtbank drie maanden (meer of minder) afwijkt van de strafeis van zeven jaar.

Het OM zegt door het maken van procesafspraken de behandeling van deze strafzaak zo efficiënt en effectief mogelijk te willen maken.

Exclu

De verdenking is dat de verdachte in 2022 en 2023 samen met anderen bezig was met de handel in drugs. Cocaïne werd opgelost in meerdere vaten (bevroren) fruitpulp.

Deze zaak komt voort uit een ander groot internationaal onderzoek, waarbij politie en OM er in zijn geslaagd vijf maanden mee te lezen met data van de cryptocommunicatiedienst Exclu. De dienst Exclu was een app op een smartphone waarmee heimelijk versleutelde berichten konden worden gestuurd, buiten het zicht van politie en justitie om.

Het meelezen leidde begin vorig jaar tot 79 doorzoekingen en 42 aanhoudingen in Nederland en België, waaronder dus de aanhouding van de man uit Appingedam.

Ontploffingen

Ook is de Groninger volgens het OM (mede) verantwoordelijk voor drie ontploffingen in woonbuurten. Deze vonden plaats op 20 november 2022 in Amsterdam en op 25 november 2022 en 9 december 2022 in Diemen. Daar gingen vuurwerkbommen af die bij de voordeur van drie woningen waren geplaatst.