OM: man duwde vriendin rivier in om verzekeringsgeld (UPDATE)

Het Openbaar Ministerie eiste donderdag voor de rechtbank in Lelystad 20 jaar cel voor moord tegen Sharied S. (37). De officier van justitie noemde de man een ‘gladde prater’ die zijn vriendin de Suriname-rivier induwde om verzekeringspenningen te kunnen innen.

Overlijdensrisicoverzekering

Door zijn verbale kwaliteiten overheerste Amsterdammer S. zijn vriendin Aradhana (29) geheel, en zo kleedde hij haar financieel uit, aldus de officier. Het bracht haar ertoe een overlijdensrisicoverzekering en een uitvaartverzekering af te sluiten met hem als begunstigde. In Paramaribo duwde hij haar de rivier in, ze overleed en hij probeerde het verzekeringsgeld van drie ton euro op te strijken. De officier van justitie ziet niet alleen moord, maar ook oplichting en valsheid in geschrifte bewezen

Nacht

Het fatale incident deed zich voor in de nacht van 26 juni 2015. De verdachte meldde zich bij de Surinaamse politie dat Aradhana in de rivier was gevallen. Zij was op een rand langs het water gaan zitten, onwel geworden en op de rand gaan liggen. Toen S. even verderop was gaan plassen hoorde toen een plons. Hij zag haar in diepte verdwijnen, zo vertelde de man. Op 29 juni werd ze gevonden, mogelijk was ze verdronken.

(tekst gaat verder onder reclame)

Argwaan

De zaak wekte al gauw argwaan. In Suriname werden getuigen gehoord en in Nederland trokken nabestaanden van Aradhana aan de bel. Een uitgebreid onderzoek leidde tot een ander scenario.

Het Openbaar Ministerie gaat ervan uit dat S. de vrouw voorspiegelde dat ze een relatie hadden en samen zouden gaan wonen. Vanaf dat moment werden nieuwe bankrekeningen, huurcontracten en werkgeversverklaringen op haar naam gezet met als uitkomst dat de vrouw van een positief saldo in de schulden kwam terwijl verdachte er beter op werd. Ondertussen onderhield de man relaties met diverse vrouwen.

Gemeente

Op 7 mei 2015 sloot Aradhana een overlijdensrisicoverzekering voor 300.000 euro af; een maand later liet de verdachte haar de polis wijzigen zodat hij de begunstigde werd. Hetzelfde gebeurde kort daarna met een uitvaartverzekering van 10.000 euro. Voor vertrek naar Suriname, op 16 juni, belde hij de verzekeringsmaatschappij onder een andere naam en informeerde of de verzekering in orde was. ‘Stel dat het straks zover is, zou hij hebben gezegd.

Na het overlijden op 26 juni, kreeg de verdachte op 20 juli een overlijdensuittreksel bij de gemeente. Op 21 juli meldde hij het overlijden van zijn vriendin bij de verzekeraar. Hij verzweeg dat er een onderzoek naar zijn betrokkenheid liep.

Bewijs

Om te bewijzen dat de man haar daadwerkelijk heeft gedood droeg de officier van justitie een lange reeks van details aan.

Zijn verklaringen, bijvoorbeeld over de verzekering, zouden leugenachtig en wisselend zijn. Hij heeft verklaard dat de levensverzekering zekerheid was voor schulden die zij bij hem zou hebben. Als bewijs voor deze schulden leverde hij een kwitantie aan maar deze bleek vervalst.

Om de dood van de vrouw op een ongeluk te laten lijken, heeft de verdachte screenshots van app’s bewaard en foto’s van de vrouw met een flesje zeer sterke rum in haar hand.

Vier jaar zitten?

Direct na terugkomst ging de verdachte met een vriendin samenwonen met wie hij al die tijd al een relatie had. Bij een ex vriendin zou de man hebben geïnformeerd of zij ‘vier jaar zou willen zitten voor 2,5 ton’.

Ook al is niet duidelijk geworden hoe de vrouw te water is geraakt, toch vindt de officier van justitie moord bewezen.

De man wordt er ook van verdacht een hypotheekverstrekker voor een bedrag van 376.000 euro te hebben opgelicht met vervalste salarisspecificatie en werkgeversverklaring.

Voor alle feiten eiste de officier van justitie een gevangenisstraf van twintig jaar onvoorwaardelijk.

Zie ook:

Moordverdachte gaat terug naar huis van bewaring