OM: maximale celstraf tegen douanier

Het Openbaar Ministerie heeft voor de rechtbank in Rotterdam de hoogste mogelijke celstraf geëist tegen de van corruptie en invoer van cocaïne verdachte ex-douanier Gerrit G.: 16 jaar. Medeverdachten Dennis van den B. hoorde 12 jaar eisen, André van de H. 10 jaar en René F. 8 jaar.

Plastic tas

Gerrit G. zou door middel van zijn positie op de afdeling pre-arrival van de Douane containers met cocaïne ongecontroleerd het land in hebben kunnen laten smokkelen. He gaat daarbij onder meer om een lading van 3.000 kilo en een aantal kleinere zendingen. G. hield er volgens het OM een luxe leefstijl op na. Bij hem thuis werd in een plastic tas 1,1 miljoen euro gevonden. Volgens het Openbaar Ministerie kreeg G. voor zijn diensten soms wel 7,5% van de waarde die de cocaïne op de Nederlandse markt had.

Moordopdrachten

G. stond in contact met verschillende medeverdachten in zijn zaak “Doussie”, maar ook met onder meer Henk E. die in een separate zaak wordt vervolgd. Hoe de verhoudingen met Henk E. en de medeverdachten onderling lagen is tijdens het proces niet duidelijk geworden. De verdachten betichten elkaar van transporten en van het geven van moordopdrachten, zoals de vergismoord op Rob Zweekhorst (eigenlijk bedoeld voor Van den B.) en op Rinus Moerer. Dat allen te maken hadden met drugstransporten en zeker Gerrit G. blijkt volgens het OM uit de vele afgeluisterde gesprekken die in verschillende woningen en auto’s werden opgenomen.

Opmerkelijk genoeg zijn alle verdachten behalve Henk E. op vrije voeten.

In de zaak tegen Gertie V., een directe collega van Gerrit G., is naar voren gekomen dat er mogelijk nog meer corruptie bij de Douane voorkomt. Een aantal mensen op de afdeling was van het doorlaten van drugs op de hoogte. Ook leek het er in een afgeluisterd gesprek op dat Gerrit G. goede kanalen zou weten voor witwassen.

Meer over de de corruptiezaken:

Ook René F. op vrije voeten (AUDIO)

Politie zette “burgerinfiltrant” in tegen Henk E.

Kwartetten met stukken over moorden en coke

Getuigen: douanier bang en bedreigd

‘Oh dat weten jullie dus ook al’