OM: meer dan miljoen nieuwe pgp-berichten gevonden

In tientallen strafrechtelijke onderzoeken zijn nieuwe gedecodeerde pgp-berichten of aanvullende informatie gevonden. De nieuwste onderzoeken in de servers voor pgp-telefoons hebben meer dan een miljoen nieuwe berichten opgeleverd.

Nieuwe informatie

Dat heeft het landelijk parket van Openbaar Ministerie woensdag naar buiten gebracht. Het Team High Tech Crime (THTC) van de landelijke recherche van de politie verwacht bovendien dat er alsnog informatie zal komen in onderzoeken waarin eerder geen informatie was.

Met de zogenoemde pgp-telefoons, meestal BlackBerry’s en sommige Android-telefoons, kan niet gebeld worden. Er worden alleen versleutelde (mail)berichten mee verstuurd. De telefoons waren enkele jaren geleden zeer gewild in vooral criminele kringen. De codering van pgp zelf is niet gekraakt maar de de politie heeft wel toegang weten te krijgen tot gebruikte telefoons en de servers die zijn gebruikt.

Veel telefoons werden regelmatig door politie in beslag genomen maar werden indertijd niet “gekraakt”.

Canada

Dat veranderde nadat in Canada (van Ennetcom) en Costa Rica (van PGPSafe) in twee verschillende onderzoeken de servers waarop het berichtenverkeer draaide in beslag genomen werden. In eerste instantie leverde dat al 2,3 miljoen berichten op, aldus het OM destijds.

Inmiddels heeft speurwerk van het THTC veel meer gegevens opgeleverd. Er zijn bijvoorbeeld ook gegevens gevonden in back-upsystemen van de servers. ‘We hebben honderdduizenden nieuwe gegevens, in totaal meer dan een miljoen’, aldus cyber-officier van justitie Martijn Egberts.

Willemsbos

Onder andere in de cocaïne-zaak Willemsbos, waarin de hoofdverdachte dinsdag ruim zeven jaar cel kreeg waren in eerste instantie geen berichten te vinden. Maar in de aanvullende gegevens zaten ze wel. In de back-upberichten is onder andere te vinden:

Vriend, ik ben vorige week een hele middag ondervraagd door de politie en ik denk dat mijn telefoon wordt afgeluisterd….Ik dacht dat we professionals waren!!!! Ik heb alles voor jullie opgelost!!!.

In een moord-onderzoek vraagt de opdrachtgever:

Als jullie hem op klaarlichte dag doen, worden jullie allemaal goed beloond.