OM: mensensmokkel via vliegveld Teuge

Het landelijk parket doet een groot onderzoek naar mensensmokkel middels vliegtuigjes via vliegveld Teuge. De politie en de Koninklijke Marechaussee voorkwamen donderdag dat 11 Albanese volwassenen en 3 jonge kinderen via Nederland per vliegtuigje vanuit België op weg zouden gaan naar Engeland.

Piloten

Er zijn negen verdachten zijn aangehouden: mannen tussen de 29 en 62 jaar oud. De twee piloten hebben de Britse nationaliteit. Twee mannen die de Albanezen per busje richting België vervoerden, hebben de Nederlandse nationaliteit. De overige vijf verdachten zijn Albanees van origine. De twee Nederlanders wonen in Amsterdam. De zeven andere verdachten hebben geen vaste woon- of verblijfplaats in Nederland.

De illegale migranten zijn naar een opvanglokatie gebracht.

Busjes

Donderdagavond werden rond 18.30 op de A27 ter hoogte van Breda twee busjes staande gehouden met de Albanezen. Op vliegveld Teuge werd door een observatieteam eerder die dag waargenomen hoe de twee Engelse piloten het vliegtuigje tankten en gereed maakten voor een vlucht via België richting vermoedelijk Engeland. Deze beide verdachten zijn rond zessen aangehouden op het vliegveld Teuge.

Tijdens doorzoekingen van een hotelkamer en twee woningen in Amsterdam zijn donderdagavond rond zevenen nog eens vier verdachten aangehouden. De hoofdverdachte is donderdagavond even na tien uur in Amsterdam opgepakt.

Tip

Het onderzoek werd op 4 juli door het landelijk parket gestart na een tip. Het is voor het eerst in Nederland dat geprobeerd wordt per vliegtuig mensen te smokkelen. In andere onderzoeken gebeurde dat telkens per auto, bus of vrachtwagen via de weg of per boot.

Er zijn computers, een Mercedes, ongeveer 10.000 aan contanten en diverse telefoons in beslag genomen bij doorzoekingen in Amsterdam. Ook op het vliegtuig met acht zitplaatsen – waarvan twee voor de piloten – is beslag gelegd. Dat betekent dat het vliegtuigje mogelijk teveel mensen zou hebben vervoerd.