OM: Michael P. verkrachtte Anne Faber

De 27-jarige Michael P. die in voorlopige hechtenis zit in het onderzoek naar de dood van de 25-jarige Anne Faber uit Utrecht, zal worden onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Dat maakte het Openbaar Ministerie woensdagmiddag bekend.

Verkrachting

Hij zit vast op verdenking van moordof doodslag, wederrechtelijke vrijheidsberoving en verkrachting. Tijdens de zitting van de raadkamer op donderdag 19 oktober heeft de officier van justitie om uitbreiding van de feiten gevraagd.

Op basis van de onderzoeksbevindingen tot nu toe is de verdenking dat de man Anne van haar vrijheid heeft beroofd, verkracht en om het leven heeft  gebracht. De politie onderzoekt nog steeds de exacte toedracht, die is nog niet met zekerheid vastgesteld. Daarover wil het Openbaar Ministerie nu verder geen mededelingen doen.

Jas

De verdachte kwam in beeld nadat een vrijwilliger tijdens de zoektocht naar de vermiste vrouw haar jas vond in het gebied nabij het Blookerpark in Huis ter Heide. Op deze jas werd een dna-spoor gevonden dat leidde naar P.. Ook zijn er bloedsporen van Anne aangetroffen in de auto die de verdachte tot zijn beschikking had. Op maandag 9 oktober werd hij aangehouden en gehoord. Op basis van zijn verklaring werd het lichaam van Anne op donderdag 12 oktober gevonden in Zeewolde.

Persoonlijkheidsonderzoek

De officieren van justitie hebben bij de rechter-commissaris gevorderd dat de verdachte in het Pieter Baan Centrum wordt geplaatst voor een persoonlijkheidsonderzoek. Deze vordering is toegewezen. Voordat het resultaat van het persoonlijkheidsonderzoek bekend is, zullen er maanden zijn verstreken.

Ook voor het onderzoek door de recherche zal gelet op de grote omvang veel tijd nodig zijn, aldus het OM.

Op 10 januari om 10.00 is er een pro formazitting van de Utrechtse rechtbank.

Zie ook:

Voorlopige hechtenis Michael P. verlengd

Dna leidde naar Michael P.

Den Haag: onderzoek naar kliniek Michael P.

Lichaam Anne Faber gevonden bij Zeewolde (UPDATE4)