OM: miljoenenfraude met PGB jongeren

Volgens het Openbaar Ministerie hebben twee bestuurders van twee zorgbureaus in de regio Zaanstad en de regio Tilburg voor circa vier miljoen euro gefraudeerd met het Persoonsgebonden Budget (PGB, voor zorg aan gehandicapte jongeren). De twee zijn deze week aangehouden.

DigiD

Ze hebben het geld vermoedelijk voor andere en persoonlijke doeleinden gebruikt. Er is beslag gelegd op woningen, auto’s en bankrekeningen. Ze worden verdacht van oplichting en valsheid in geschrift.

De twee hebbeen zorgbureaus waarin huisvesting en begeleiding wordt geboden aan licht en verstandelijk gehandicapte jongeren en aan jongeren met een ernstige psychische stoornis. De jongeren zouden hun DigiD, bankpasje en bijbehorende pincodes af hebben gestaan.

Tientallen jongeren

Een Persoonsgebonden Budget (PGB) is een geldbedrag waarmee iemand die zorg, hulp en/of begeleiding behoeft, deze kan inkopen. De verdachten zouden dit hebben overgenomen van de jongeren.

Waarschijnlijk hebben de twee bestuurders sinds 2012 voor tientallen jongeren meer zorg gedeclareerd dan in werkelijkheid werd gegeven. Ook zouden PGB-gelden gebruikt worden voor zaken die niet zorg gerelateerd zijn, zoals boodschappen en de huur van panden waarin cliënten konden worden gehuisvest.

Behalve de twee bestuurders zijn nog twee (andere) leidinggevenden gehoord in deze zaak. Naast deze vier personen worden nog eens vijf rechtspersonen verdacht. Het onderzoek is eind 2016 gestart, naar aanleiding van een melding van de Gemeente Zaanstad.