‘OM misleidde Thailand’ bij arrestatie NL’er

Jan van L., de oprichter van de coffeeshopketen The Grass Company, is in Thailand opgepakt vanwege 'eenzijdige en misleidende voorlichting' van het Nederlandse openbaar ministerie. Dat zegt Van L.'s advocaat Gerard Spong tegen NRC. De advocaat zegt dat het OM de indruk heeft gewekt dat L. 'een notoire drugsbaron' is, terwijl hij niets meer met de coffeeshops te maken zou hebben.

Van L. werd in juli opgepakt omdat hij grote hoeveelheiden marihuana naar Nederland zou hebben gesmokkeld. De drugs werd in Nederland verhandeld in coffeeshops. Volgens justitie investeerde Van L. het geld dat hij met de handel verdiende in vastgoed in verschillende landen.

Uitnodigen voor verhoor

Spong gezocht Van L. vorige week op in de Thaise gevangenis. Hij zou daar vastiztten 'onder de meest erbarmelijke omstandigheden'. Volgens justitie was het niet de bedoeling dat de Nederlander in Thailand zou worden opgesloten; in het rechtshulpverzoek aan Thailand werd gevraagd om Van L. 'uit te nodigen voor verhoor.

De Thaise autoriteiten zijn op basis van informatie van het Nederlandse onderzoek ook zelf een onderzoek begonnen, waarna Van L. en zijn vrouw werden opgepakt. Bij de arrestatie is beslag gelegd op bankrekeningen, huizen en auto's voor in totaal meer dan 2,3 miljoen euro. Ook werden twee Beretta-vuurwapens en 159 kogels gevonden.