OM moet kwart minder uitgeven

Het Openbaar Ministerie moet 110 miljoen euro bezuinigen. Dat is bijna een kwart van het huidige budget. Dat blijkt uit documenten waarop Nieuwsuur de hand heeft weten te leggen. De bezuiniging zou op termijn honderden banen kunnen kosten. Het OM zou daardoor meer zaken moeten seponeren.

Dat denkt de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR), Maria van de Schepop. De grootste bezuiniging zou neerkomen op het hoofdkantoor van het College van procureurs-generaal, waar de helft van het personeel zal worden ontslagen, en bij het ondersteunend personeel, waar een kwart van de banen verdwijnt.

 

Van de Schepop heeft voornamelijk bezwaar tegen de krimp bij het ondersteunend personeel, die zaken voor de officieren van justitie voorbereiden. De NVvR denkt dat de officier van justitie zijn werk niet meer goed kan doen, en daarom meer zaken gaan seponeren of langer op de plan laten liggen.

Ook kan de krimp leiden tot nieuwe gerechtelijke dwalingen, zoals bij de Puttense moordzaak. 'Dit zijn geen kaasschaven, dit zijn mokerslagen die toegebracht worden aan het OM', aldus Van de Schepop tegen Nieuwsuur.

Uit de documenten die Nieuwsuur heeft zou ook blijken dat het OM ondanks de bezuinigingen, de ambitieuze doelstellingen handhaaft. Zo wil justitie 'High Impact Crimes', zoals overvallen en winkeldiefstallen, en veelvoorkomende criminaliteit, hard aanpakken. De bezuinigingen zouden moeten worden opgevangen met vergaande digitalisering.