OM moet cruciale locatiegegevens Ros leveren

Maakten kroongetuige Fred Ros en Dino Soerel in 2006 wandelingetjes in Diemen om liquidatieopdrachten te bespreken? De verdediging van Soerel zal die beschuldiging van Ros misschien kunnen falsificeren aan de hand van telefoongegevens van Ros.

Door @Wim van de Pol

Het gerechtshof heeft maandag opdracht gegeven die data ter beschikking te stellen. Het Openbaar Ministerie moet alle beschikbare stukken en data betreffende de verkeersgegevens van alle telefoons die aan Fred Ros worden toegeschreven in de periode tussen december 2005 en augustus 2006 aan de verdediging overdragen. Advocaten Nico Meijering en Christian Flokstra hadden meermalen om deze gegevens verzocht. Steeds wees het hof dat af. Het OM kwam telkens met rapporten van de recherche maar die bevatten volgens de advocaten niet voldoende gegevens om conclusies te trekken. Dat vindt het gerechtshof nu kennelijk ook.

Een rondje

Ros verklaarde:

Met Dino sprak ik altijd af in Diemen bij het winkelcentrum. Dan zette hij zijn motor neer en ik mijn auto en dan gingen we tussen de blokken door lopen, zodat je niet tussen de huizen weg stond te lopen. Dan kan je het minst gezien worden. Dat deden we, dan maakten we een rondje, dan hoorde ik weer alles en dan zei ik: ‘Nou, ik heb weer wat nodig,’ en dan regelde hij dat.

Ros zegt dat dit onder meer ging over de moord op Thomas van der Bijl (in april 2006). Hij zou die winter wel tien keer hebben afgesproken met Dino. Het verhaal sluit naadloos aan op wat de andere kroongetuige Peter la Serpe zei: dat hij Jesse Remmers naar Diemen bracht voor overleg met Dino. De “Diemen-bewering” van Ros is het cruciale, meest zwaarwegende en belastende in wat Ros aandraagt tegen Dino Soerel. Soerel wordt in het hoger beroep van het Passage-proces van meerdere moorden beticht en loopt het risico op een levenslange gevangenisstraf.

Vreemde eend

De bewering over “Diemen” is echter ook een vreemde eend in de bijt, waarop wat af te dingen valt. Soerel heeft vanaf het begin gezegd in de zomer van 2006 soms met beide vriendinnen sociale contacten met Ros te hebben gehad. Maar hij heeft bestreden dat hij met Ros in de voorgaande winter in Diemen afsprak. Het is ook verder in het dossier niet te bevestigen. Ros kan niet uitleggen waarom Dino hem toen in vertrouwen nam en toen met hem de moord op Van der Bijl zou bespreken. Ros zei immers zelf eerder dat Jesse Remmers al voor zijn vrijlating in december 2005 die opdracht al had gekregen, en dat opdrachten geen twee keer worden verstrekt.

Ros zei desgevraagd dat Soerel hem moest spreken omdat Remmers veel in het buitenland was. Dat klopt, maar juist die winter was Jesse Remmers gewoon in Nederland.

Waar precies was Ros?

Van Ros is bekend dat hij de gehele dag door met zijn mobiele telefoons aan het bellen was. Omdat zijn verkeersgegevens bewaard zijn is nagenoeg geheel te reconstrueren waar Ros zich die winter van 2005/2006 in de maanden voor de moord op Van der Bijl moet hebben bevonden. De recherche rapporteerde summier dat Ros inderdaad ‘in Diemen’ is geweest omdat zijn telefoon daar aanstraalde. Er blijven echter vragen openstaan.

Passeerde hij Diemen? Uit al beschikbare paalgegevens blijkt dat hij vaak op doorreis was van Leidschendam naar het noorden van Nederland. Was dat aanstralen tijdens afspraken in Diemen met Greg Remmers of met medeverdachte Alex de B., zoals die blijken uit afgeluisterde telefoongesprekken? Was het bij een winkelcentrum? En hoe lang, en hoe vaak was Ros in Diemen?

Vanaf december 2014

De advocaten van Soerel hebben al vanaf december 2014 erop gehamerd met de lokatiegevens van Ros deze reconstructie te willen maken. Telkens verzette het OM zich ertegen.

Als er werkelijk tien ontmoetingen met Dino Soerel zijn geweest in Diemen moeten die zonneklaar blijken uit de analyse van de verkeersgegevens.

Of ze blijken niet.

Lakmoesproef

De geloofwaardigheid van het verhaal van Fred Ros liep averij op door getuigen die zeggen dat Ros – anders dan hij zelf zegt – betrokken was bij de moord op Cor van Hout.

Deze komende technisch-forensische analyse over waar Ros in de winter van 2005 / 2006 precies is geweest lijkt de ware lakmoesproef te worden. Voor Ros zijn geloofwaardigheid is het noodzakelijk dat zijn stelling over de ontmoetingen met Soerel in Diemen nu steun vindt in de telecomdata.

Zo niet, dan is het bingo voor Soerel en misschien wel Waterloo voor Ros.

Zie ook:

‘Weduwe Zwolsman opgepakt in Spanje’ (UPDATE)

Tien maanden cel, na getuigen tegen Fred Ros (UPDATE)

Het ‘conflict’ tussen Soerel en Holleeder (UPDATE)