OM: ‘Mogelijk onschuldigen gepakt’

In het Brabantse Veen werden maandagavond zeker honderd verdachten aangehouden nadat er brand was gesticht en nadat enkele jongeren zich tegen de politie keerden. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) is het goed mogelijk dat daar onschuldigen bij hebben gezeten. 'Het kan zijn dat mensen onschuldig aan het klaverjassen waren en toch zijn opgepakt', aldus een woordvoerster van het OM in De Telegraaf. Video na de break.

Maandagavond en de nacht die volgde werden politiemensen en brandweerlieden belaagd door een grote groep jongeren in Veen (Brabant). Vervolgens koos de politie ervoor om iedereen aan te houden die in de buurt van de incidenten stond.

Zeker honderd verdachten werden gearresteerd. De advocaten van de verdachten spraken al van een schandalige actie van de politie. Nu zegt ook het OM dat er tussen de aangehouden verdachten mogelijk ook onschuldigen zitten. 'Het kan zijn dat daar mensen zijn opgepakt die niet buiten waren bij het incident, maar we verwachten dat de meeste mensen wel betrokken waren', a;dus een woordvoerster van het OM in De Telegraaf.

Volgens het OM hebben veel van de verdachten echter wel de wet overtreden. 'Niet alleen de mensen die het geweld pleegden zijn schuldig, ook de omstanders. De politie heeft namelijk duidelijk omgeroepen dat iedereen de omgeving moest verlaten. Wie daar niet naar luisterde, overtrad dus de wet.'

Hieronder een video waarin een ooggetuige tegen Omroep Brabant zijn verhaal vertelt over de ongeregeldheden en 'de traditie' in Veen.

{youtube}uQts0e9c1NI{/youtube}