OM: moord op Tommie na slippertje Monique (UPDATE)

Het Openbaar Ministerie heeft donderdagmiddag tegen Eindhovenaar Patrick V. (45) 22 jaar cel geëist voor de moord op Tommie van der Burg, in het voorjaar van 2015. Zijn 39-jarige ex-vrouw Monique G. wordt verdacht van medeplichtigheid. De eis tegen haar is 9 jaar gevangenisstraf.

IJzeren staaf

V. wordt er ook van verdacht dat hij ongeveer een jaar eerder samen met anderen Tommie van der Burg ernstig heeft toegetakeld met onder andere een ijzeren staaf. Dat was volgens het Openbaar Ministerie een poging tot doodslag.

De verdachten van de moord op Tommie van der Burg (foto), in 2015 bij het Van der Valk Hotel in Eindhoven, hebben voor de rechtbank in Den Bosch hun betrokkenheid ontkend. Volgens het Eindhovens Dagblad betitelde Patrick V. het aangedragen bewijs als ‘aannames’.

Slippertje

Patrick V. (45) en zijn ex-vriendin Monique G. (39) staan deze week terecht voor de moord op Van der Burg (31) die in de nacht 12 op 13 april 2015 bij de ingang van de parkeerplaats van het hotel aan de Aalsterweg in Eindhoven werd doodgeschoten. Van den Burg werd gerekend tot het zware criminele milieu.

Als motief voor de moord bracht het Openbaar Ministerie naar voren dat Monique enkele jaren eerder een slippertje had gemaakt met het slachtoffer. Uit tekstberichten blijkt namelijk dat Monique spijt heeft van ‘iets’ wat drie jaar geleden ‘met Tommie’ is gebeurd. Zij had toen een verhouding met Patrick.

Onzin

Daarom zou Monique Patrick hebben geholpen de rekening met Tommie te vereffenen. Ze zei op de zitting van woensdag dat ‘onzin’ te vinden. Ze is op vrije voeten, ’s middags kwam ze niet meer opdagen.

De zaak van het Openbaar Ministerie is vooral gebouwd op analyse van telefooncontacten en het gegeven dat Patrick en Monique kort voor de moord prepaid-gsm’s namen (volgens de officieren van justitie de ’tip- en de schutter-telefoon’). Monique zou een aantal avonden in hetzelfde café als het slachtoffer hebben gezeten en Patrick hebben getipt toen het slachtoffer in zijn auto naar het Van der Valk op weg ging. De lokatiegegevens van de telefoons zijn daarmee in overeenstemming. Ook verstuurde de telefoon in het café vlak voor het fatale moment een bericht naar de telefoon bij het Van der Valk. Op video is te zien hoe een onherkenbare schutter uit de bosjes komt en Van der Burg doodschiet bij de toegangspaal van het parkeerterrein.

Toeval?

De politie kwam de telefoons op het spoor door alle telefoonverkeer rond Van der Valk op het moment van de moord te analyseren. Eén nummer was in verband te brengen met de lokatie van de woning van Monique en de woning van Patrick. De gewone telefoon van Monique verplaatste zich met de tiptelefoon.

Toeval of niet? En waren die pre-paid telefoons van Patrick en Monique?

Dubbelzinnig

De recherche verstopte ook microfoons in de auto en de woning van Monique. Patrick V. zei dat er op die gesprekken geen bewijs over een moord te horen was. Hoogstens dubbelzinnig op te vatten zinsneden. Daartegenover staat dat de politie hoort dat Monique vriendinnen die door de politie zullen worden gehoord lijkt te instrueren.

Zo heeft de politie meer indirect of tweeledig op te vatten bewijs verzameld. Vrijdag moet de inhoudelijke behandeling, na requisitoir en pleidooien, klaar zijn.

Voorgaande berichten over de zaak:

Verdachte liquidatie blijft vast zitten

Verdachte vrouw Van der Valk-moord vrij

Nieuwe verdachte in Eindhovense moord opgepakt

Aanhoudingen in Zaak-Van der Burg (VIDEO)