OM: moordmachine pleegde zeker vijf moorden

Het Openbaar Ministerie zegt in de liquidatiezaak Marengo het criminele verband van de 16 verdachten als ‘een geoliede moordmachine’ te zien. Dat legden de officieren van justitie dinsdag uit op een zitting op de beveiligde rechtbank op Schiphol.

Rolverdeling

De leden werden volgens het Openbaar Ministerie ingezet om zo efficiënt mogelijk moorden te plegen. Ze hadden een vaste rolverdeling: chauffeurs, spotters en schutters. Het OM zegt al langere tijd anonieme informatie van bronnen te hebben ontvangen over de groep. Maar dat was niet genoeg voor bewijs. De doorbraak was dat begin 2017 Nabil B., een van de verdachten van de moord op Hakim Changachi, bereid was verklaringen af te leggen over een reeks van liquidaties. Hij verklaarde niet alleen over zijn eigen betrokkenheid bij die moorden, maar ook over de opdrachtgevers en andere betrokkenen.

Belangrijke stap

Het OM ziet zijn verklaringen als een belangrijke stap om behalve de schutters ook de opdrachtgevers van liquidaties te vervolgen. Met B. is een overeenkomst gesloten waarin hij zich verplicht om volledig opening van zaken te geven over de moorden die in de strafzaak Marengo aan de orde zijn. In 41 verklaringen ruim 1.500 bladzijden deed de kroongetuige zijn verhaal. De komende jaren zal hij nog talloze malen moeten worden gehoord.

In de overeenkomst met B. is vastgelegd dat hij door het OM wordt vervolgd voor zijn rol bij twee moorden en een poging tot moord.Ook wordt hij vervolgd voor deelname aan de criminele organisatie. Wanneer deze feiten bewezen kunnen worden zal het OM tegen hem een gevangenisstraf eisen van 12 jaar. Dat is een korting van 50 procent op een basiseis van 24 jaar gevangenisstraf. (tekst loopt door onder reclame)

Vijf moorden

De zaken waar de criminele organisatie onder leiding van hoofdverdachten Ridouan Taghi en Saïd Razzouki nu voor terechtstaat:

Moord op Ronald Bakker op 9 september 2015 in Huizen. Bakker was medewerker van de spyshop in Nieuwegein. Deze spyshop kwam in beeld in het onderzoek 26Koper. Hij is vermoord in zijn auto, voor de deur van zijn woning.

Moord op Samir Erraghib op 17 april 2016 in IJsselstein. Erraghib is vermoord terwijl zijn 7-jarig dochtertje bij hem in de auto zat. Zij heeft de aanslag overleefd.

Moord op Ranko Scekic op 22 juni 2016 in Utrecht. Scekic liep met een vriend op straat voor zijn woning toen hij werd doodgeschoten. Zijn vrouw en kinderen waren op dat moment thuis.

Moord op Hakim Changachi op 12 januari 2017. Changachi is in zijn portaal van zijn flat doodgeschoten, bij vergissing. Het beoogde doelwit was Khalid H..

Moord op Martin Kok op  op 8 december 2016 in Laren.

Voorbereiding voor de moord op Ebrahim. B. en El M., contacten van Scekic.

Poging moord op Abdelkarim A. op 11 oktober 2016. Er is iemand op A. afgelopen met een automatisch vuurwapen en daarna is hij klemgereden. Hij wist te ontkomen.

Voorbereiding voor de moord op Khalid H.. In de maand januari 2017 is H. gevolgd en in de gaten gehouden. De moord op H. is niet gelukt, de daders die gewapend bij zijn woning klaarstonden zijn overlopen.

Martin Kok

In september worden de tenlasteleggingen van Ridouan Taghi, Saïd Razzouki en medeverdachte Zakaria A. uitgebreid uitgebreid met de moord op Martin Kok. Daarbij worden ook opgenomen een poging tot moord op Kok eerder op diezelfde dag en een poging moord op Kok op 2 juli 2016 door het plaatsen van een bom onder zijn auto. Het onderzoek Zeilboot naar de moord op Kok maakt inmiddels deel uit van het strafproces Marengo. De tenlastelegging van Taghi wordt in september nog uitgebreid met de moord op Ronald Bakker.

Voor het geven van de opdrachten voor alle moorden worden Ridouan Taghi en Saïd Razzouki vervolgd. Beiden worden verdacht van leidinggeven aan de criminele organisatie Marengo, die zich richt op moord, poging tot moord en voorbereiding van moord. Zij zijn bij verstek gedagvaard. Het OM heeft de rechtbank verzocht de zaken buiten hun aanwezigheid behandelen.

Het is de recherche nog niet gelukt Taghi en Razzouki aan te houden. Hun opsporing heeft nu de hoogste prioriteit, aldus justitie. Voor informatie die leidt tot hun aanhouding zijn beloningen van 100.000 euro uitgeloofd.

Zie de laatste berichten over de zaak:

Rechtbank begint met verhoor kroongetuige Nabil B. (UPDATE)

‘Kroongetuige onbewust betrokken bij liquidatie Martin Kok’ (UPDATE2)

Fors hogere straffen voor liquidatiepoging op Wout Sabee

‘Ridouan Taghi dreigde al eerder “verraders” te liquideren’

Lagere straf dan geëist voor Panorama-beschieting (UPDATE)