OM nam van 12.000 delinquenten geen dna af

Het Openbaar Ministerie heeft van bijna 12.000 veroordeelden geen dna afgenomen. Dat meldt RTL Nieuws donderdagavond. Daarbij zijn ook mensen die zware misdrijven hebben gepleegd. De man die verdacht is van de moord op Els Borst is een voorbeeld.

Bart van U.

Volgens de wet moet iedereen die is veroordeeld voor een misdrijf waarvoor voorlopige hechtenis is toegestaan verplicht dna afstaan aan de databank van het Openbaar Ministerie. Dat gebeurt dus lang niet altijd, zo bleek RTL na het onderzoek naar aanleiding van de moord op oud-minister Els Borst. Als bij Bart van U. eerder dna was afgenomen naar aanleiding van een veroordeling voor wapenbezit dan was hij veel sneller aan de moord op Borst gekoppeld.

Aanhoudingsbevel

Ongeveer 15% van de veroordeelden geeft geen gehoor aan een bevel zich te melden om celmateriaal af te staan. Het OM vaardigt in deze gevallen een aanhoudingsbevel uit en signaleert deze personen in het landelijke opsporingsregister (OPS). Deze veroordeelden kunnen op ieder moment worden aangehouden en overgebracht worden naar een politiebureau waar alsnog celmateriaal afgestaan moet worden. De veroordeelden kunnen bijvoorbeeld worden aangehouden bij een verkeerscontrole of bij een paspoortcontrole op het vliegveld. In het geval van de veroordeelde geen bekende woon- of verblijfplaats gaat het OM direct over tot signalering van de veroordeelde in het OPS.

Inhaalslag

Justitie heeft in november aangekondigd dat er ‘een inhaalslag’ wat betreft de dna-afname bij veroordeelden gaande is. Een probleem daarbij is dat van 10.765 veroordeelden bij de politie geen adres bekend is. Het OM gaat extra mensen aannemen om ervoor te zorgen dat de opsporing en afname van dna bij veroordeelden sneller verloopt.