OM: ‘NFI-medewerkster sjoemelde met monsters’ (UPDATE2)

Een medewerker van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) stond dinsdag in Utrecht voor de rechter voor het sjoemelen met bloedmonsters. Justitie denkt dat de 39-jarige Amersfoortse twee keer haar eigen bloedmonsters wegmoffelde en eist acht maanden cel.

Ademanalyse

Die monsters waren bij haar afgenomen nadat ze dronken achter het stuur had gezeten. Bij een controle in oktober 2016 kreeg ze een alcoholcontrole. De ademanalyse wees uit dat ze te veel had gedronken. De vrouw vroeg om een tegenonderzoek en liet bloed afnemen.

Het bloedonderzoek door het NFI leverde lage waardes op. De blaastest leek te hebben gefaald. Bij een alcoholcontrole vier maanden daarna herhaalde het scenario zich. Bij de twee controles had de vrouw respectievelijk vier en vijf keer te veel alcohol in haar bloed.

Niet haar afdeling

Bij de eerste keer had verdachte onderweg naar het bureau al tegen de agent verteld dat ze bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) werkte. ‘Misschien moet ik wel mijn eigen bloedmonsters onderzoeken,’ grapte ze. Nu bleek uit onderzoek dat die gedachte haar kennelijk niet meer had losgelaten.

Al in het weekend na haar aanhouding ging ze op zaterdagmiddag naar haar werk, zonder dat ze daar op dat moment iets te zoeken had. Bij collega’s en oude studievrienden had ze al onopvallend navraag gedaan waar de bloedmonsters bewaard werden (ze werkte zelf niet op die afdeling) en hoe je alcoholwaardes zou kunnen manipuleren. Na lang zoeken vond ze haar eigen buisje, deed er wat water bij en zette het toen weer terug.

Wat ze niet had gevonden, was het tweede buisje bloed waarvan ze wist dat het er was. Dat is later in het Rijksrecherche-onderzoek bekeken en die alcoholwaardes bleken beter te passen bij de resultaten van de ademtest. Ook bleek bij de tweede keer dat het gemanipuleerde buisje zwaarder was dan toen het binnenkwam bij het NFI. En de standaard verhouding conserveermiddel in het buisje bleek af te wijken.

Toen de contra-expertises werden ingebracht in de inmiddels samengevoegde strafzaken, rook de officier van justitie onraad. De Rijksrecherche werd toen op de zaak gezet.

Niet voor anderen

In september 2017 werd de vrouw aangehouden.

‘Ik wilde niet dat iemand te weten zou komen van mijn alcoholproblemen,’ verklaarde ze haar handelen dinsdag voor de rechter.

Het Openbaar Ministerie eiste dinsdag 12 maanden cel waarvan 4 voorwaardelijk voor rijden onder invloed, rijden zonder rijbewijs, het onbruikbaar maken van bewijsmateriaal en het inbrengen van valse rapporten in een strafzaak. Ook zou ze als het aan het OM ligt een periode haar beroep niet meer mogen uitvoeren en geen auto meer mogen rijden. Het Openbaar Ministerie gaat er niet van uit dat de vrouw ook voor anderen fraudeerde.