OM: niet in cassatie tegen Erik de Vlieger

Het Openbaar Ministerie gaat niet in cassatie bij de Hoge Raad tegen de vrijspraak van Erik de Vlieger. Dat betekent dat de vrijspraak van de 51-jarige zakenman onherroepelijk is geworden. Twee weken geleden sprak het gerechtshof in Amsterdam De Vlieger vrij in een lang slepende zaak waarin hij was verdacht van onder meer afpersing van horeca-ondernemer Alberto Fernandez uit Amsterdam. Het hof achtte de ten laste gelegde afpersing, bedreiging en wederrechtelijke vrijheidsberoving niet bewezen.

Door de strafrechterlijke vervolging van De Vlieger stortte het zakelijke imperium van de ondernemer gedeeltelijk in. De Vlieger is in overleg over een eventuele schadeclaim tegen de staat als genoegdoening voor de onterecht gebleken vervolging.

Het gerechtshof wees twee weken geleden arrest. Het omschreef het bewijs voor de zware verdenkingen als zwaar onvoldoende. Bewijs was vrijwel uitsluitend gebaseerd op de verklaringen van het slachtoffer Alberto Fernandez. Het hof vond deze verklaringen niet consistent en niet betrouwbaar.

De Vlieger heeft altijd gezegd onschuldig te zijn.

Zie ook:

De Vlieger vrijgesproken van afpersing